Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Představitelé ENFSI jednali ve Francii

V Pontoise nedaleko Paříže se ve dnech 19. - 22. května 2015 uskutečnilo 27. výroční setkání představitelů členských institucí Evropské sítě forenzních institucí (ENFSI), kterého se zúčastnil také ředitel Kriminalistického ústavu Praha Policie ČR (KÚP) plk. Ing. Pavel Kolář, CSc. Akci organizoval Kriminalistický institut četnictva, který sídlí v moderních budovách nového policejního areálu. 

První den konání konference byl ředitel Kolář pozván na jednání Rady ENFSI, kde informoval o stavu příprav konference Evropské akademie forenzních věd, která se uskuteční ve dnech 6. – 11. září 2015 v Kongresovém centru v Praze. „Podrobně jsme hovořili o programu setkání a zvláštní sekci, která bude věnována výročí 20 let založení ENFSI,“ uvedl plk. Kolář s tím, že půjde o největší konferenci kriminalistiky konanou v České republice.

Účastníci setkání byli mimo jiné podrobně seznámeni s programem Monopol, který umožnil ENFSI získat finanční prostředky na projekty v letech 2009-2013, vyslechli si zprávu o hospodaření organizace v roce 2014/2015 a schválili plán na rok 2015/2016. ENFSI rovněž přijala dva nové členy – Kriminalistický institut z Makedonie a z Řecka, čímž v současné době sdružuje 64 institucí z 35 zemí.

ENFSI 02
Delegáti si prohlédli moderní zázemí kriminalistických laboratoří
Ve čtvrtek 21. května 2015 se delegáti výročního zasedání zúčastnili slavnostního otevření nového policejního areálu, kde má kromě kriminální policie sídlo také Kriminalistický institut četnictva. Na akci byl přítomen také francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve a řada dalších významných hostů. „Měli jsme možnost si prohlédnout např. balistickou střelnici pro střelbu do vzdálenosti 35 m, studijní sbírku zbraní, která sčítá cca 10 000 exponátů, sklady materiálu pro DVI týmy, laboratoře balistiky nebo prostory, které jsou vybaveny speciálními přístroji pro čtení elektronických jednotek motorových vozidel,“ přiblížil ředitel Kolář.
 
V areálu je rovněž pracoviště soudních lékařů (pitevna, rentgen), antropologů a biologů. „Laboratoře jsou vybaveny nejmodernější přístrojovou technikou včetně elektronového mikroskopu pro zkoumání rozsivek,“ upřesnil Kolář a dodal, že podobné zázemí by si přál také pro své podřízené.
 
 
kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Praha Policie ČR
15. června 2015
 

 

 

 

 
Odkazy do noveho okna

ENFSI 01

ENFSI 01 

Detailní náhled

ENFSI 03

ENFSI 03 

Detailní náhled

ENFSI 04

ENFSI 04 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem