Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Představení konceptu antikonfliktních týmů v Moldávii

Ve dnech 23. – 26. října 2018 se uskutečnilo školení moldavských policistů v rámci předání konceptu antikonfliktních týmů policie (dále jen „AKT“). 

Školení v Kišiněvě se zúčastnilo 15 vybraných moldavských policistů a policistek z různých složek moldavské policie. Projekt předávání konceptu „AKT“ probíhal ve spolupráci s Odborem mezinárodní spolupráce a EU Ministerstva vnitra ČR pod hlavičkou „Bezpečnostní rozvojové spolupráce“, který byl schválen prvním náměstkem ministra vnitra JUDr. Ing. Jiřím Nováčkem.

Českou delegaci v čele se styčným důstojníkem pro Rumunsko, Turecko a Moldávii pplk. Mgr. Davidem JANDOU, přijal osobně moldavský policejní prezident Alexandru PINZARI, který po skončení kurzu prohlásil: „AKT“ působí zejména na velkých shromážděních a demonstracích, kterých tady v Kišiněvě máme více než dost. „AKT“ pak vyplňují komunikační mezeru mezi demonstranty a policií, proto hodláme tuto složku dialogu nadále rozvíjet, a pokud to bude možné, ve spolupráci s českými policisty nadále pokračovat.“

Ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia ČR (dále jen „ŘSPP“), které zaštiťuje mezinárodní spolupráci v této oblasti, zastupoval za ředitele plk. doc. Ing. Martina HRINKA, Ph.D., MBA, koordinátor projektu pplk. Mgr. Martin KORYČANSKÝ, společně s krajskými lektory kpt. Mgr. Ivanem RITTIGEM a por. Bc. Ladislavem PETERKOU.

V rámci oslav výročí 100 let ČSR přijal českou delegaci také český velvyslanec v Kišiněvě, Mgr. Ing. Zdeněk KREJČÍ, který se tak seznámil s využíváním konceptu „AKT“ během slavnostního večera věnovanému tomuto výročí.

Moldávie je tedy po Slovensku, Polsku a Ukrajině další země, kam čeští policisté úspěšně implementovali či implementují tuto významnou složku pořádkové policie.

„Moldávie je země se 4 miliony obyvatel a hlavní město Kišiněv je se 600 tisíci obyvateli mnohem menší než Praha, nicméně koncept upřednostňování policejního dialogu jsme připraveni rozvíjet nejen ve spolupráci se samosprávou, ale i občany naší země,“ dodal policejní prezident PINZARI

30. října 2018

Odkazy do noveho okna

Ukončení kurzu s policejním prezidentem Moldávie

Ukončení kurzu s policejním prezidentem ... 

Detailní náhled

setkání s velvyslancem ČR

setkání s velvyslancem ČR  

Detailní náhled

Zahájení výuky

Zahájení výuky 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem