Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Předposlední říjnový týden se nesl ve znamení silničních kontrol

BENEŠOVSKO – Akce probíhaly v několika etapách, v převážné většině na dálnici D1. Policisté při nich spolupracovali s cizineckou policií, celníky a také pracovníky Centra služeb pro silniční dopravu. Kontroly přitom zacílili zejména na nákladní vozidla a autobusy. 

Série dopravně-bezpečnostních akcí probíhala od středy 17. do pátku 19. října, z převážné části na dálnici D1 v oblasti 70. km ve směru na Brno a 23. km ve směru na Prahu. Policisté se tady zaměřili především na nákladní vozidla a autobusy. Ve spolupráci s pracovníky Centra služeb pro silniční dopravu kontrolovali, zda řidiči dodržují sociální předpisy, zejména dobu řízení, odpočinku a bezpečnostní přestávky, zajímali se také o tachografy a paměťové karty řidičů, kontrolovali i přepravu nebezpečných věcí ve vozidlech podle dohody ADR, technický stav užitkových vozidel, správné zabezpečení a upevnění nákladu, hmotnost a rozměry vozidel, apod. Příslušníci celní správy se zase zajímali o dodržování podmínek přepravy výrobků podléhajících spotřební dani se zaměřením na kontrolu průvodních dokladů v souladu se zákonem o spotřebních daních. Akce byly ale zaměřeny i na pátrání po osobách, věcech a odcizených vozidlech, problematiku ilegální migrace, převážení drog, apod.

V rámci všech akcí policisté zkontrolovali celkem 655 vozidel, u jejichž řidičů zjistili 143 přestupků. Celkem 108 z nich vyřídili na místě blokovými pokutami ve výši bezmála 90 tisíc korun. Zbylých 35 řidičů oznámili na příslušný úřad do dalšího správního řízení. Nejčastějším přestupkem byl v celkem 39 případech nevyhovující technický stav vozidla, dále v 19 případech nepoužití bezpečnostních pásů a v 18 případech porušení zákona o silniční dopravě. Tři řidiče přistihli policisté při řízení vozidla s alkoholem v dechu, přičemž ve všech těchto případech se jednalo o přestupkové jednání. Dva řidiči nepředložili řidičský průkaz a jeden řídil dokonce zcela bez řidičského oprávnění. Policisté také uložili celkem 5 kaucí v celkové hodnotě 140 tisíc korun.

por. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
24. října 2018

vytisknout  e-mailem