Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Přednášky pro školy o extremismu

Vzhledem k nedávné aktivizaci neonacistů vznikla i na některých pražských základních a středních školách poptávka po preventivních aktivitách tímto směrem. Preventivně informační oddělení pražské policie na ni reagovalo osvětovými přednáškami na toto téma. 

        V pondělí 15. března 2010 uběhlo 71 let ode dne, kdy ozbrojené hordy nacistického Německa v rozporu s mezinárodním právem vtrhly do zbytku Československa, aby našemu národu vnutily na dlouhých šest let brutální totalitní režim. Pražští policisté, kteří se ještě před několika měsíci připravovali na obranu města před nepřátelskými útoky, museli nečinně přihlížet příjezdu okupačních vojsk. Rozkaz zněl – neklást odpor.
        Následující léta prověřila charaktery lidí. V policejním muzeu na Karlově lze shlédnout pamětní desku se jmény 117 pražských policistů, kteří v letech nacistické okupace položili na oltář vlasti to nejcennější – svůj život. Za všechny jmenujme alespoň jednoho – Josefa Laštovičku. Vzhledem ke svým jazykovým schopnostem byl přidělen jako tlumočník pražské úřadovně Gestapa – německé tajné státní policie. Byl svědkem „výslechů“, kdy nacisté surově mučili zatčené české vlastence, aby z nich vynutili přiznání. Zřejmě pod vlivem těchto zkušeností začal s kolegy Linhartem, Václavíkem a dalšími aktivně pomáhat protifašistickému odboji. Radil vyslýchaným jak mají vypovídat, varoval ohrožené osoby před hrozícím zatčením a předával odbojářům důležité zpravodajské informace. Bohužel, gestapáci po čase odhalili jeho dvojí hru. Po brutálním mučení jej v roce 1943 oběsili na háku v pankrácké věznici. Čest jeho památce.
        Někdo by mohl říci – dějepis. Co s tím dnes? Jenže je tu memento. Národ, který zapomíná na poučení z vlastní historie riskuje, že se může v jiné podobě a obsazení opakovat. Mluví se o genocidě Židů a Romů. Právem. Ale nezapomněli jsme na to, že nacisté v podobném duchu připravovali i „konečné řešení“ otázky Čechů a Slovanů? A že dnes jako národ existujeme díky těm, kteří byli ochotni proti nacismu aktivně bojovat? Možná trochu ano.
        Vzhledem k nedávné aktivizaci neonacistů vznikla i na některých pražských základních a středních školách poptávka po preventivních aktivitách tímto směrem. Preventivně informační oddělení pražské policie na ni reagovalo osvětovými přednáškami na toto téma. V jejich rámci policista nejprve s využitím pravdivých historických příběhů zdůvodnil, proč náš trestní zákon umožňuje postih trestných činů narušujících soužití lidí a trestných činů proti lidskosti. V další části podrobněji vysvětlil skutkové podstaty trestných činů hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob; založení, podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka; a dalších která s touto problematikou souvisejí. V závěrečné části ponechal prostor pro dotazy.
        Na jedné škole uskutečnil se souhlasem rodičů a za asistence pedagogů pohovor se čtrnáctiletým chlapcem. Před několika měsíci se stal obětí loupežného přepadení. Kriminalisté podezřelé zadrželi a obvinili. Soud je odsoudil. Konkrétní čin, usvědčení pachatelé, spravedlivý trest. Tím by mohlo vše skončit. Jenže lupiči pocházeli z řad Romů. A tato neblahá zkušenost bohužel u chlapce nastartovala jisté sympatie k neonacistům, které začal projevovat i před spolužáky. Naštěstí jen slovně a spíše v náznacích. Díky součinnosti školy a rodičů se podařilo jeho názorový vývoj včas zvrátit. Při rozhovoru mu policista představil jiný, podobně surový případ přepadení dítěte, kdy usvědčeným pachatelem byl Čech. Chlapec sám nakonec uznal, že kvůli osobní špatné zkušenosti s některými Romy nemůže vůči všem Romům uplatňovat princip kolektivní viny. Snad mu tento názor vydrží.
        Policejní přednášky pro školní mládež speciálně o extremismu a rasismu jsou zatím spíše výjimkou. Nejžádanějšími tématy jsou zásady bezpečného chování, dopravní výchova, mezilidské vztahy a šikana, trestní odpovědnost. Vzhledem k závažnosti problému se však preventivně působící policisté budou i tomuto tématu nadále věnovat.
por. Bc. Jan Holub - 15.3.2010
Odkazy do noveho okna

Laštovička

Laštovička 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem