Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Přednášky na téma návykových látek zneužívaných dětmi a mladistvými

KRAJ - Policisté přiblížili žákům a studentům rizika spojená s užíváním návykových látek. 

V uplynulých dvou týdnech navštívili policejní preventisté z Krajského ředitelství policie Libereckého kraje několik základních a středních škol v Libereckém kraji, mezi nimiž bylo Gymnázium Tanvald, Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická Jeronýmova a ZŠ Mimoň.

2Policisté si pro žáky a studenty připravili přednášky zaměřené na zvyšování právního vědomí v souvislosti s užíváním legálních i nelegálních návykových látek. Cílem přednášek bylo posluchačům přiblížit a vysvětlit rizika spojená s užíváním různých návykových látek, ať už se jedná o požívání alkoholu, užívání nikotinových a tabákových výrobků, užívání opioidu kratom, užívání výrobků s obsahem látek CBD, HHC a jim podobných. V neposlední řadě se policisté věnovali i problematice energetických nápojů, kdy si na ně děti mohou vytvořit poměrně silnou závislost a pít je v nadměrném, zdraví poškozujícím množství.

V poslední době rychle rostoucí popularita produktů obsahujících nikotin zvyšuje riziko vytváření velmi silných závislostí hlavně u dětí. Je to způsobeno především atraktivními obaly nikotinových výrobků, zajímavými a různorodými příchutěmi a s tím navozený pocit, že výrobek není nebezpečný a zdraví škodlivý. Mezi tyto produkty patří zejména nikotinové sáčky a jednorázové elektronické cigarety. I přes regulaci těchto produktů je děti a mladiství s oblibou užívají, aniž by si uvědomovali rizika s tím spojená.

Kvůli výše uvedeným nikotinovým výrobkům, je nikotin mezi dětmi v současné době jednou z nejčastěji zneužívaných návykových látek. Policejní preventisté se proto tomuto tématu během přednášek důkladně věnují a žákům a studentům vysvětlují rizika a následky při užívání této návykové látky. Přednášek se zúčastnilo celkem přes 200 žáků a studentů.


20. 3.2024
nprap. Libor Barták
preventista KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem