Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Přednáška měla úspěch

Se znalcem Kriminalistického ústavu Praha Policie ČR (KÚP) přišla besedovat odborná i laická veřejnost.  

Ve dnech 14. až 18. března 2011 proběhla v kavárně Café B. Braun v Praze akce Týden Vědeckých kavárenvedoucího odboru technických a přírodovědných zkoumání KÚP, na téma „Špičková věda pomáhá kriminalistům“ si ve čtvrtek 17. března 2011 nenechalo ujít bezmála šedesát lidí. , kterou pořádala společnost Česká hlava, s. r. o. Letos poprvé se do akce zapojil také KÚP. Přednášku plk. RNDr. Marka Kotrlého,
 
Plukovník Kotrlý se v úvodu krátce zmínil o postavení a roli KÚP v rámci Policie ČR a přiblížil činnost jednotlivých znaleckých odvětví zkoumání, které KÚP provádí.
 
Vlastní přednáška byla z oblasti fyzikální chemie, které se doktor Kotrlý v KÚP věnuje již řadu let. Díky dynamickému rozvoji techniky mohou dnes kriminalističtí znalci využívat nejmodernější přístroje a technologie, které jim umožňují posunout oblast  zkoumání za hranici běžných možností, pro laiky téměř do nepochopitelných končin.  
 
Jednou z nových metod, o které se znalec zmínil, je iontová mikroskopie. Tato špičková vědecká metoda nabízí nové možnosti v materiálovém průzkumu řady látek. Umožňuje provádět hladké a přesné řezy v mikroměřítku, které jsou využitelné například pro studium křížových tahů, vnitřní struktury mikro- a nanokompozitů a částic. Velmi perspektivní oblastí je dále i zobrazení v iontech, které umožňuje studium hranic zrn materiálů, jejich textury a poškození. Využití nových postupů lze uplatnit nejen v oblasti fyzikálně chemických expertiz, ale i grafických expertiz (zkoumání tonerů, psacích prostředků a tahů), zkoumání dokladů a cenin (ochranné prvky), kriminalistické defektoskopie a elektrotechniky. 
 
Oblast zkoumání fyzikální chemie je v rámci kriminalistiky velice široká. Zahrnuje například zkoumání mikrostop – fragmentů textilních vláken, skel, povýstřelových a povýbuchových zplodin, zemin aj. Samostatnou oblastí zkoumání, o které doktor Kotrlý podrobněji hovořil, je zkoumání barevných vrstev uměleckých předmětů. S požadavky na analýzu pigmentů se znalci nejčastěji setkávají v souvislosti s pácháním trestné činnosti v oblasti padělání obrazů. Jako příklad uvedl rozsáhlou kauzu padělatelů uměleckých děl, kteří v roce 2003 až 2004 vytvořili desítky neuvěřitelně precizních kopií obrazů Jana Zrzavého a Kristiána Kodeta. Znalci KÚP zkoumali více jak 70 obrazů, u kterých zpracovali komplexní analýzu uměleckého díla za využití nejmodernějších metod a přístrojů. K vyhodnocení chemického složení barev je využívána především elektronová mikroanalýza, s doplňujícím zkoumáním infračervené spektroskopie. K nosným metodám patří též tzv. rentgenová mikrodifrakce, při které je možné pomocí krystalové struktury přímo identifikovat fáze, které vzorek obsahuje. Velikost zkoumané plochy dosahuje cca 100 mikrometrů
 
Další zajímavou oblastí zkoumání, která bývá požadována taktéž v souvislosti s pácháním trestné činnosti, je analýza drahých kamenů. Doktor Kotrlý uvedl případ rozsáhlých podvodů s „drahými kameny“, které byly použity jako zástavy za úvěry v českých bankách počátkem 90 let. Velkou pozornost přítomných vzbudil také případ podvodů s českými granáty (pyropy), které jsou poměrně snadno zaměnitelné.
 
Šíři prováděných zkoumání umožňuje nejmodernější přístrojová technika, kterou je pracoviště vybaveno. Polarizační optické mikroskopy, komparační mikroskopy, rentgenové fluorescenční spektrometry, zařízení pro semiautomatické měření indexu lomu…, to je jen stručný výčet technických pomocníků, bez nichž by se znalecká zkoumání v oblasti fyzikální chemie v dnešní době již neobešla.
 
Po zhruba dvouhodinové přednášce následoval prostor pro diskusi, při které doktor Kotrlý zodpověděl přes dvacet dotazů. Ty byly směřovány nejen k obsahu jeho přednášky, ale také do problematiky výkonu znalecké činnosti v Policii ČR.  
 
 
kpt. Mgr. Petra Srnková 
oddělení redakce a PR KÚP
22. 3. 2011
 
 
 
 
 
Odkazy do noveho okna

Přednáška 01

Přednáška 01 

Detailní náhled

Přednáška 02

Přednáška 02 

Detailní náhled

Přednáška 03

Přednáška 03 

Detailní náhled

Přednáška 09

Přednáška 09 

Detailní náhled

Přednáška 10

Přednáška 10 

Detailní náhled

Přednáška 11

Přednáška 11 

Detailní náhled

Přednáška 12

Přednáška 12 

Detailní náhled

Přednáška 14

Přednáška 14 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem