Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Předmětem zájmu se stalo nejenom autorádio

JIČÍNSKO – Zloděj měl navíc poškodit i samotné vozidlo. 

Ilustrační fotoIlustrační fotoVe středu 31. října se kolem patnácté hodiny na tísňovou linku 158 obrátil dvaadvacetiletý muž, který oznámil vloupání do motorového vozidla Peugeot 106, které stálo pro poruchu odstavené na Lidickém náměstí v Jičíně.

Od středy 10. října v přesně nezjištěné době si na uvedeném místě vyhlédl neznámý poberta uvedený osobní automobil, do kterého měl za pomoci násilí vniknout a odcizit z něho autorádio. Tím to však celé neskončilo. Dále měl postupně poškodit různé jednotlivé díly a vybavení vozu. Celková škoda je předběžně vyčíslena na částku 15 tisíc korun.

Neznámý delikvent se tak měl dopustit přečinu krádeže a přečinu poškození cizí věci, za což mu v případě dopadení a prokázání viny hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.

I v souvislosti s výše uvedeným případem policisté preventivně radí:

  • Nenechávejte ve vozidle žádné cenné věci (elektroniku, nářadí, kola apod.), peněženky, peníze, doklady. Stejně tak drahé oblečení či drahá hračka může zloděje zlákat.
  • Nenechávejte uvnitř vozu technický průkaz ani náhradní klíče od vozu. Jejich ponechání ve voze vám může jednak přidělat problémy při likvidaci pojistné události u pojišťovny, ale především pachatel, který chtěl původně "pouze" odcizit autorádio nebo jiné předměty v autě uložené, se může nakonec rozhodnout odcizit celé vozidlo. Navíc mu tak usnadňujete i další legalizaci vozidla.
  • Přemýšlejte o tom, kde své vozidlo parkujete. Tmavá zákoutí a odlehlá místa zajišťují pachateli naprosto nerušený klid pro "práci".
  • Věnujte pozornost základnímu zabezpečení svého automobilu, zvažte i "nadstandardní" zabezpečení. Jedná se o různá dodatečně montovaná elektronická či mechanická zabezpečovací zařízení nebo vyhledávací a monitorovací systémy.
  • Pokud už ve vozidle zabezpečovací zařízení máte, používejte jej.
  • Nenechávejte své vozidlo bez dozoru odemčené.
  • Nikomu nesvěřujte klíče od automobilu.

nprap. Aleš Brendl
01. listopadu 2018; 13:30

vytisknout  e-mailem