Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Předdušičkové kontroly hrobů na hřbitovech

Kladensko - Policisté na vytipovaných hřbitovech provedli pravidelnou preventivní akci. 

          V průběhu měsíce října 2013 preventivně informační skupina ve spolupráci s policisty oddělení hlídkové služby navázala na pravidelnou preventivně bezpečnostní akci, která je zaměřena na kontroly hrobů na hřbitovech. V rámci této preventivní akce policisté zkontrolovali hroby na vytipovaných hřbitovech kladenského okresu. Jednalo se o hřbitovy, jejich parkoviště a přilehlé okolí v obci Kamenné Žehrovice, Tuchlovice, Stochov, Kačice, Smečno, Slaný, Kvílice, Hrdlív a Kladno. Policisté při těchto preventivních akcí nejen zkontrolovali prostory hřbitovů, ale pohovořili zde i s občany, kteří se zde nacházeli. Občanům byly předány informace a doporučeno vyfotografování hrobů pro svoji dokumentaci, a to pro případ možného zcizení předmětů nebo poškození hrobu.  V současné době jsou pachatelé nevyzvpytatelní a mnohdy umí značně znehodnotit a poškodit tato pietní místa. Nejen, že se v některých přípdech z hrobů ztratí svícny, věnce, květiny nebo vázy, ale v dnešní době se pachtelé zaměřují  především na sošky, funerální architekturu a okrasné kovové předměty. V průběhu celého tohoto preventivního opatření nebyly shledány žádné poničené hroby od vandalů, ale bylo zaznamenáno mnoho hrobů, které byly poškozeny povětrnostními podmínkami nebo propadlé stářím a neudržováním. V areálech zkontrolovaných hřbitovů policejní hlídka umístila na vývěsní tabule letáky s preventivní tématikou. V průběhu provádění této preventivní kontrolní akce se policisté setkávali s velmi kladným ohlasem ze strany občanů, kteří policejní hlídkovou  činnost vítali a především na hřbitovech v menších obcích.

     Dalším úkolem této preventivní akce bylo provádění kontrol zaparkovaných vozidel u hřbitovů. Policisté řidičům po kontrole vždy zanechali za stěračem vozidla leták s preventivními informacemi "Auto není trezor". Policisté se snaží těmito informačními letáky upozornit návštěvníky hřbitovů, aby dbali zvýšené opatrnosti i na těchto pietních místech a především v době před "Památkou zesnulých",  kdy je zvýšen počet návštěvníků na hřbitovech.  Zloději jsou velmi otrlí a umí využít každou chvilku nepozornosti ve svůj prospěch.

     Dále policie upozorňuje, že jako každým rokem je v předdušičkovém období a o víkendu je pčekáván zesílený provoz a vyšší nárůst vozidel v silničním provoze. Z těchto důvodů by měli řidiči dbát zvýšené  obezřetnosti a opatrnosti. Toto upozornění se týká všech účastníků silničního provozu.

31. října 2013

nprap. Jana Šteinerová

Ostatní případy z kladenského okresu

Zjištěný pachatel - krátce před 8. hodinou byl v Kladně v obchodním domě ve Vítězné ulici zjištěn podezřelý 44 letý muž z Kladna, který zde odcizil 2 kusy litrového alkoholu v hodnotě 508,-Kč. Tento podezřelý muž byl již v červenci letošního roku odsouzen na přečin krádeže.

Krádež traktoru - dne 30. října 2013 bylo oznámeno na linku 158, že neznámý pachatel odcizil ze stodoly na pozemku rodinného domu v obci Trpoměchy, zaparkovaný traktor na sekání trávy  zn. MTD, červené barvy. Pachatel svým jednáním způsobil majiteli škodu ve výši 40 000,-Kč.  

Odcizení nafty z autobusu- v době mezi 29. a 30. říjnem 2013 odcizil neznámý pachatel z palivové nádrže cca 100 litrů motorové nafty ze zaparkovaného autobusu v obci Nouzov na autobusové zastávce. Po zjištění krádeže nafty byl případ oznámen v brzkých ranních hodinách dne 30. října 2013 na linku 158. Vzniklá škoda celkem činí 4 500,-Kč, z toho způsobená škoda poškozením je 1 000,-Kč. Všechny tři případy policie prošetřuje jako podezření z trestného činu krádeže.

 

vytisknout  e-mailem