Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Předběžné vyhodnocení bezpečnostních opatření

Policisté svůj úkol zvládli, po 18 hodině byl ve všech městech klid a bezpečno 

Na hodnocení průběhu celého dne je ještě velmi brzy, už teď ale můžeme říci, že všichni policisté svůj úkol, a to zabránit v co nejširší možné míře škodám na zdraví a majetku a zabránit šíření eskalace násilí, zvládli beze zbytku. Po 18 hodině byl ve všech městech klid a bezpečno, policisté situaci již pouze monitorovali a řešili drobné události.
 
Velkou roli při bezpečnostních opatřeních sehráli policisté antikonfliktních týmů, kterým se dařilo úspěšně s účastníky  shromáždění a pochodů komunikovat a rozmlouvat jim jejich případné tendence k násilí a vzájemným střetům.
 
Již při přípravách na opatření jsme jasně deklarovali, že plně respektujeme shromažďovací právo, ale pokud budou shromáždění zneužita k omezení práv jiných občanů nebo k jakémukoliv podněcování k nenávisti, jsme připraveni zakročit a zajistit veřejný pořádek.
 
V průběhu několika hodin jsme tedy museli celkem 101 osob omezit na osobní svobodě, a to pro podezření z protiprávního jednání, ať přestupkového nebo trestního. Nejvíc problémů jsme museli řešit v Ostravě, kde jsme zadrželi 62 lidí, 29 osob jsme předvedli v Plzni, 9 v Českých Budějovicích a jednu osobu v Duchcově.
 
Nejklidnější průběh byl podle nás v Jičíně, nemuseli jsme nijak zasahovat ani v Brně a Děčíně, kde se konaly jakési protestní happeningy.
Nejvíce práce měli naopak kolegové v Ostravě, kde zadrželi 62 osob, protože zde početná skupina radikálních demonstrantů házela kameny, láhve a jiné předměty nejenom proti policistům, ale i ostatním přihlížejícím občanům. Demonstranti ničili i policejní a civilní auta a okolní domy. Zranili 21 policistů. Podle našich informací zdravotníci ošetřili také 4 demonstranty. I přes chvílemi vypjatou situaci se ale i policistům v Ostravě podařilo za poměrně krátkou chvíli násilí zastavit a ve městě obnovit veřejný pořádek.
 
Ve všech městech, kde se pochody a shromáždění konaly, byly do opatření zapojeny stovky policistů všech služeb. Za maximální nasazení jim zcela jistě patří poděkování. Všechna krajská ředitelství budou samozřejmě i nadále vyhodnocovat všechny poznatky, podněty a i kamerové záznamy, kterých bylo v průběhu opatření pořízeno velké množství. Ke případným trestně právním postihům se budou po ukončení prověřování a vyšetřování vyjadřovat konkrétní příslušná krajská ředitelství.  

 

plk. Mgr. Ivana Ježková, 25.8.2013, 10:30

vytisknout  e-mailem