Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Před jízdou vypila litr šumivého vína

KOLÍNSKO – Nadýchala dvě a půl promile. 

V sobotu 21. srpna, krátce po osmé hodině večer, kontrolovala hlídka z obvodního oddělení Pečky řidičku osobního vozidla Škoda Fabia. Tu policisté zastavili u autobusové zastávky v ulici Poděbradská ve Vrbové Lhotě.

Po předložení všech dokladů potřebných k provozu a řízení vozidla ženu hlídka vyzvala k dechové zkoušce, kdy přístroj naměřil pozitivní výsledek s hodnotou více než 2,5 promile. K tomu uvedla, že před jízdou vypila litr šumivého vína.

Třiašedesátiletá žena je v současné době podezřelá z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což jí v případě odsouzení hrozí až jeden rok za mřížemi.

Opilý řidič je velkým nebezpečím nejen pro sebe, ale i pro své okolí. Alkohol nám dodává sebedůvěru a současně zpomaluje naše smyslové a motorické (pohybové) reakce. To je za volantem doslova vražedná kombinace. Opilému řidiči totiž trvá mnohem déle, než zareaguje na to, co se děje před ním, nebo kolem něj, má problémy s vyhýbáním se vozům u krajnice, pletou se mu pedály nebo je nohou míjí.
 
Zkrátka alkohol za volant NEPATŘÍ! 
Jak ukazují výzkumy, alkohol se podepisuje na způsobu řízení. Již při překročení hranice půl promile začíná převažovat negativní vliv na lidský organismus. Člověk se stává apatickým, snadno upadá do depresí a je celkově v útlumu. Alkohol i drogy za volantem zvyšuje nejenom agresivitu a přeceňování řidičských schopností, ale má výrazný vliv na periferní vidění. Zvýšená míra v krvi řidiče způsobuje tunelové vidění.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Kolín
23. srpna 2021

Odkazy do noveho okna

tabulka alko

tabulka alko 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem