Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Před dětmi mlátil těhotnou družku

Hradečtí policisté agresora vykázali na 10 dní z bytu, hrozí mu až 20tisícová pokuta  


Na Hradecku stále přibývá případů domácího násilí. Navíc roste také brutalita násilníků.

Letos (od 1. ledna do 12. května 2011) již šestkrát hradecká policie použila nástroj proti domácímu násilí. Ve dvou případech vykázali manžela, ve dvou případech druha a v dalších dvou případech syna. Pět případů se stalo v Hradci Králové a jeden na Královéhradecku. V pěti případech sehrál roli alkohol a v jednom zřejmě drogy.

Zatím posledním vykázaným, který musel opustit společnou domácnost, byl padesátiletý druh. Ten v pronajatém bytě na Novém Hradci Králové  déle než rok bil svou družku před nezletilými dětmi. Nepřestal, ani když věděl, že družka čeká jeho dítě. Svou o dvacet čtyři let mladší družku nejprve častoval ponižujícími výrazy. Od nadávek přecházel k fyzickým útokům. Při útocích byl vždy posilněn alkoholem. Po posledním útoku skončil na protialkoholní záchytné stanici.

V úterý 10. května 2011 kolem devatenácté hodiny večer na ženu v pátém měsíci těhotenství zaútočil nejprve verbálně a následně i fyzicky. Silně podnapilý muž družku několikrát udeřil pěstí do hlavy. Následkem toho ztratila rovnováhu a uhodila se o roh mrazničky a pak upadla na zem. Potom ji i s dětmi vyhodil z bytu na chodbu domu. Žena pak z telefonní budky zavolala policii. Po oznámení na polici muži zákona okamžitě přispěchali ženě na pomoc. Policisté na místě silně podnapilého násilníka vyzvali k dechové zkoušce, což odmítl. Za jejich přítomnosti družku neustále slovně napadal: „Ty k…. slovenská, jen počkej“. Policisté násilníka zajistili a převezli na hradeckou protialkoholní záchytnou stanici. Lékař muže opětovně vyzval k dechové zkoušce, kterou také odmítl. Následně byl vyzván k odběru krve, se kterým rovněž nesouhlasil.
Poškozená žena vyvázla s malým šrámem a boulí nad okem. Lékařské ošetření odmítla. Prý není nijak omezena na běžném způsobu života.
Podle ženy ji bil druh zhruba od druhé poloviny dubna loňského roku (2010). Útoky agresora se odehrály za přítomnosti čtyřletého chlapec a dvouleté holčičky. Žena nikdy nevyhledala lékařské ošetření.
Jelikož k napadení družky docházelo již v minulosti a intenzita útoků se stupňovala, policisté agresora po propuštění z protialkoholní záchytné stanice (středa 11. května dopoledne), vykázali na deset dní ze společného bytu.

Hrubián se svým jednáním dopustil přestupku proti občanskému soužití. Ve správním řízení může být muži uložena až dvacetitisícová pokuta. Policisté případ nadále vyšetřují.

Za celý loňský rok (2010) policisté na Královéhradecku z domovů vykázali 9 násilníků. Ve třech případech manžela, ve čtyřech druha a ve dvou dokonce syna. V předloňském roce (2009) bylo kvůli domácímu násilí vykázáno šest lidí.

Zákon, který policistům povoluje vykázat z domácnosti násilníka, jenž si opakovaně vybíjí zlost na blízké osobě, platí od ledna 2007. Jedná se o desetidenní lhůtu, kterou soud může následně prodloužit o měsíc, v ojedinělých případech až o rok. Policie po vykázání násilníka z domu kontaktuje pracovníka intervenčního centra, jejímž úkolem je poskytnout oběti odborné poradenství v dané problematice, třeba kontakty na organizace, které se domácím násilím zabývají, či sociální odbory jednotlivých úřadů.

Znaky domácího násilí:
Opakování a dlouhodobost
- z jednoho útoku jakéhokoli charakteru ještě nelze určit, zda jde o domácí násilí. Může to však být jeho začátek.
Eskalace - domácí násilí se stupňuje od útoku proti lidské důstojnosti k fyzickým útokům až k závažným trestným činům ohrožujícím zdraví a život.
Jasné a nezpochybnitelné rozdělení rolí na ohroženou osobu a násilnou osobu - domácím násilím nejsou vzájemná napadání, hádky, rvačky, spory, kde je rovné nebo střídavé postavení stran incidentu.
Neveřejnost - domácí násilí probíhá zpravidla za zavřenými dveřmi bytu či domu, stranou společenské kontroly.

Letošní (2011) případy vykázaných osob: Družce zlomil ruku
                                                                    Policisté vykázali z domu syna
                                                                    Další hrubián vykázán z domu v Hradci

Více informací k domácímu násilí naleznete: http://www.policie.cz/clanek/domaci-nasili-644841.aspx
                                                                      http://www.domacinasili.cz/index.php 

Čtěte také Muž mlátil těhotnou družku i před dětmi (Novinky.cz, 14. května 2011)

Hradečtí policisté vykázali agresora, který před dětmi bil družku  (Regiony24.cz, 14. května 2011) 

Násilník bil těhotnou přítelkyni, nakonec ji i s dětmi vyhodil z bytu (iDNES.cz, 14. května 2011)

Před dětmi mlátil těhotnou družku (regiony.impuls.cz, 16. května 2011)

Hradečtí policisté řešili domácí násilí (kralovehradeckenovinky.cz, 14. května 2011)

Před dětmi mlátil těhotnou družku (Hradecký deník, 16. května 2011)

Hradečtí policisté řešili domácí násilí (prvnizpravy.cz, 14. května 2011)

nprap. Anna Pešavová - 13. května 2011 
 

vytisknout  e-mailem