Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Přebíjení nábojů

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel požadoval ve dvou žádostech poskytnutí následujících informací:

1) mohu přebíjet "černopraché"náboje z nových komponent (nábojnice, zápalky, střely) za účelem prodeje bez jakýchkoliv oprávnění a ověření střeliva zkušebnou?,

2) mohu střelivo dle ot. 1) prodat komukoliv způsobilému právních úkonů starší 18 let?,

3) mohu střelivo dle ot.1) zaslat Českou poštou nebo jiným přepravcem bez podmínek, které jinak platí pro nakládání a přepravu střelivem?

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. žádost posoudila a sdělila žadateli následující informace:

Ad 1)

Ve smyslu ustanovení § 69 odst. 5 zákona č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu (dále jen „zákon č. 119/2002 Sb.“) smí přebíjet náboje nebo nabývat do vlastnictví jednotlivé díly nábojů pro účely přebíjení nábojů nebo použití ve zbrani kategorie A, B nebo C pouze držitel zbrojního průkazu, který je oprávněn nabývat do vlastnictví náboje pro zbraň kategorie A, B nebo C, nebo držitel zbrojní licence. Přebíjet náboje nebo nabývat do vlastnictví jednotlivé díly nábojů pro účely přebíjení nábojů nebo použití ve zbrani kategorie D smí osoba starší 18 let, jejíž svéprávnost nebyla omezena, nebo právnická osoba. Přebíjet náboje je osoba podle věty první a druhé oprávněna jen pro vlastní potřebu, přitom musí dodržovat technologické postupy, které udávají výrobci jednotlivých dílů nábojů; to neplatí pro držitele zbrojní licence skupiny A a B.

Z výše uvedeného zákonného ustanovení tedy zcela jednoznačně vyplývá, že možnost přebíjet náboje za účelem jejich následného prodeje zákon č. 119/2002 Sb. nepřipouští.

Ad 2)

Podle zákona č. 119/2002 Sb. lze přebíjet náboje pouze pro vlastní potřebu bez ohledu na to, zda se jedná o náboje do zbraní podléhajících registraci (zbraně kategorie A, B nebo C) či náboje do zbraní volně prodejných svéprávným osobám starším 18 let (zbraně kategorie D). Blíže vizte odpověď na otázku č. 1). 

Ad 3)

Obecně platí, že přepravovat zbraně a střelivo smí pouze podnikatel v oboru zbraní a střeliva (konkrétně držitel zbrojní licence skupiny C), případně jejich oprávněný držitel, přičemž přepravované zbraně nebo střelivo musí být pod jejich neustálou kontrolou (vizte ustanovení § 58 odst. 1 zákona č. 119/2002 Sb.).

V daném konkrétním případě, kdy zákon č.119/2002 Sb. stanoví, že náboje lze přebíjet pouze pro vlastní potřebu (vizte odpovědi výše), je otázka k možnostem zasílání takového střeliva Českou poštou či jiným přepravcem bezpředmětná.

pplk. Mgr. art. et Mgr. David Schimmer – 23. 11. 2020

vytisknout  e-mailem