Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Pražští policisté rozkryli nejvyšší špičku organizované skupiny

Kriminalisté z Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy ve spolupráci z policisty Středočeského kraje a rakouskou policií LKA Vídeň západ rozkryli organizovanou skupinu lidí, kteří kradli vozidla nejen v Praze, ale především v Rakousku.  

Díky velmi dobré práci pražští policisté zadrželi celkem sedm mužů, z nichž dva skupinu řídili, ostatní za pomoci násilí vozidla otvírali a prostřednictvím elektronického zařízení vozidla kradli.  Kriminalisté zjistili, že se tohoto jednání dopouštěli minimálně od poloviny letošního roku. Do této chvíle policisté zadokumentovali více než dvě desítky krádeží vozidel a zajistili další desítku vozidel, jejichž původ nyní zjišťují. Celková způsobená škoda všem poškozeným se v tuto chvíli blíží již k deseti miliónům korun.
Způsob provedení krádeží se až na výjimky nijak zásadně nelišil. Ve většině případů si muži zapůjčili vozidlo v jedné z pražských autopůjčoven a následně pak odjeli mimo republiku. Přímo ve Vídni si vytipovali pro ně zajímavé vozidlo, které vypáčili a za pomoci jimi přineseného elektronického zařízení nastartovali a odcizili. Vozidla převezli a ukryli v předem pronajatých garážích v Praze. Po celou dobu převozu vozidla do České republiky a následně až na místo určení je doprovázelo vozidlo se spolupachateli, kteří je na místo přivezli. Hlavním úkolem doprovodného vozidla bylo především předávání informací o policejních hlídkách a průjezdnosti komunikace.
 
Policisté ze Zásahové jednotky hl. m. Prahy v minulém týdnu zadrželi jednu část skupiny na benzínové čerpací stanici u dálnice D1 právě při cestě do Vídně. V ten samý okamžik další policisté ze Zásahové jednotky zadrželi jednoho z mužů v jeho bydlišti poblíž Nymburka a dalšího na Praze 10. Ostatní spolupachatele zadrželi již kriminalisté sami na území hlavního města a středočeského kraje. Policisté v rámci realizace provedli celkem osm domovních prohlídek a čtyři prohlídky jiných prostor. V garážích zajistili celkem dvanáct vozidel, z nichž některá byla již z části rozebrána. Nalezli desítky různých částí vozidel, náhradních dílů a technických průkazů nejen českého původu. Dále zajistili desítky tisíc korun a bezmála deset tisíc euro. Při prohlídkách a i přímo u zadržených policisté nalezli nástroje používané k násilnému otevírání dveří vozidel a různá elektronická zařízení sloužící k jejich odcizení.  Na základě zajištěných důkazů jako jsou vozidla, doklady a další věci v tuto chvíli nelze vyloučit, že obvinění všech osob bude ještě rozšířeno a způsobená škoda vzroste. Policisté 31letého, 36letého, 39letého, 46letého a tři 32leté muže obvinili z trestného činu krádeže, za což jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody v délce až deseti let. Zadržení při výslechu využili svého práva nevypovídat a u pěti z nich policisté podali podnět s návrhem na vzetí do vazby.
Všichni obvinění byli v minulosti již stíháni pro majetkovou trestnou činnost a někteří dokonce i pro násilnou trestnou činnost.
 
 
 
 
por. Bc. Eva Kropáčová               14.12.2012
 
 

vytisknout  e-mailem