Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Pražská muzejní noc se blíží!

Již v sobotu 14. června 2014 proběhne jedenáctý ročník Pražské muzejní noci. Od 19.00 hodiny večerní do 01.00 hodiny ranní mohou občané bezplatně navštívit řadu předních kulturních institucí. Již tradičně se do akce zapojí také Kriminalistický ústav Praha Policie ČR (KÚP) ve spolupráci s Muzeem Policie ČR (MUP). 

„Nábojnice hovoří“ je název prezentace, kterou si připravilo oddělení balistiky KÚP. „Každá zbraň na světě je individuální a tato její vlastnost se odráží i na vystřelených nábojnicích a střelách. Balistické zkoumání v kriminalistice pomáhá určit, která konkrétní zbraň byla použita ke spáchání dané trestné činnosti,“ vysvětluje vedoucí oddělení balistiky Bohumil Planka. Návštěvníci MUP si budou moci prohlédnout, jak vypadá povrch střely a povrch vystřelené nábojnice pod mikroskopem a také některé zajímavé zbraně, které pocházejí ze studijní sbírky zbraní KÚP.
 
Kdo je pachatel? Tým mladých volejbalistů oslavuje vítězství v turnaji. Bujarý večírek skončí vraždou trenéra… Tato hra má ve zjednodušené podobě přiblížit, jak se výsledky znaleckých zkoumání uplatňují v procesu usvědčování pachatelů trestných činů. Prověří postřeh a pozornost dětí i dospělých, kteří budou např. vyhledávat shodné papilární linie v daktyloskopické stopě zajištěné na vražedném nástroji s kontrolními otisky podezřelých osob. O tom, že to není zrovna jednoduché, se může přesvědčit každý sám.
 
V prostorách MUP stále probíhá výstava KÚP Ve víru kriminalistické vědy a výzkumu, kde si návštěvníci Muzejní noci mohou prohlédnout exponáty pocházející z trestné činnosti. Zajímavé jsou bezesporu padělky obrazů malířů Jana Zrzavého či Kristiána Kodeta, které KÚP získal do studijní sbírky. To, že se skutečně jedná o falza, odhalily až podrobné analýzy znalců z odvětví fyzikální chemie. K dalším exponátům patří nejrůznější předměty (plyšové hračky, sošky, lis na těsto), které byly zneužity k pašování drog, části poškozených konstrukcí pocházející z havárie parovodu v Českých Budějovicích či mumifikovaná hlava muže, kterou policisté našli na půdě zemřelého majitele rodinného domku. K vidění je rovněž celá řada exponátů, které připomínají 55letou historii aplikovaného výzkumu, vývoje a inovací v ústavu. Například Rotafot - přístroj určený k fotografování rotačních předmětů bez rozměrového zkreslení, prototyp hledačky vláken; Střelofot - přístroj, který využívají balistici k fotografování povrchu střel nebo univerzální lafeta pro upínání zkoušených zbraní, zejména podomácku zhotovených, u nichž hrozí vysoké nebezpečí destrukce při výstřelu.
  
Zajímavou a naučnou podívanou nabízí sály kriminalistiky v prostorách MUP, kde je zachycen postupný rozvoj jednotlivých kriminalistických disciplín od prvopočátků až po současnost. K vidění jsou přístroje, nástroje a pomůcky kriminalistů, ale také autentické předměty ze známých mediálních kauz. Více o doprovodném programu MUP najdete na: www.muzeumpolicie.cz
 
Kompletní program Pražské muzejní noci 2014 najdete na: www.prazskamuzejninoc.cz
 
 
kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Praha Policie ČR
9. června 2014

vytisknout  e-mailem