Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Pražská muzejní noc 2010

Kriminalistický ústav Praha Policie ČR se bude prezentovat v Muzeu Policie ČR. 

V sobotu 12. června 2010, se v naší metropoli uskuteční Pražská muzejní noc 2010. Jde již o sedmý ročník této úspěšné akce, během které mohou občané navštívit řadu předních kulturních institucí – muzea, galerie či výstavy a to v netradiční dobu, od 19.00 hodin večer do 01.00 hodin ráno. Letos se zapojilo 28 institucí, které zpřístupní 53 objektů. Akci organizuje Národní muzeum, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Asociace muzeí a galerií ČR ve spolupráci s dalšími muzei a institucemi.

Již tradičně se do akce zapojuje Muzeum Policie ČR (MUP), kde se bude prezentovat také Kriminalistický ústav Praha Policie ČR (KÚP). Návštěvníci mají jednu z posledních možností zhlédnout ojedinělou výstavu Kriminalistika proti zločinu, jejíž expozice byla pro velký zájem veřejnosti několikrát prodloužena a bude ukončena 27. června 2010. Výstava nemá v dějinách kriminalistiky obdobu, do současné doby ji navštívilo více jak 70 tisíc lidí. Každý zde může nahlédnout tzv. pod pokličku práce kriminalistických znalců, kteří se svojí činností podílejí na objasňování trestných činů, zjišťování příčin různých závažných událostí a mnohdy na usvědčení pachatelů trestných činů. Na výstavě jsou prezentována jednotlivá znalecká zkoumání – od těch starších a známějších, jako je např. daktyloskopie, trasologie, balistika, až po nové, méně známé obory, jako je např. zkoumání v oblasti fyzikální chemie či počítačové analýzy a genetiky. K vidění jsou přístroje, nástroje a pomůcky, které znalci při své práci používají, ale také autentické předměty ze známých mediálních kauz.

Pracovníci KÚP připravili k výstavě doprovodný program, krátkou hranou scénku s podtitulem - “Zločin v přímém přenosu aneb Co lze zjistit na místě činu z pohledu české kriminalistiky“. Představíme činnost kriminalistického technika na místě činu a poodhalíme pozadí některých disciplín znaleckého zkoumání v KÚP. Scénka proběhne v kinosále muzea ve 20.00, 22.00 a 24.00 hodin.

Svoji prezentaci zde bude mít dále pracoviště balistiky KÚP, které si připravilo ukázky z balistického zkoumání. Nejen milovníci zbraní si budou moci prohlédnout, jak vypadá povrh pláště střely a povrch vystřelené nábojnice pod mikroskopem.

V průběhu celé akce bude pro děti připraveno také stanoviště s prezentací trasologie, kde jim trasologové KÚP vytvoří otisk podrážky obuvi za pomoci suché soupravy na snímání kontrolních otisků podešví obuvi. Připraven je i malý testík, za který děti obdrží drobné upomínkové předměty Policie ČR.

kpt. Mgr. Petra Srnková
oddělení redakce a PR KÚP
10. 6. 2010

 

vytisknout  e-mailem