Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Prázdniny, dopravní akce

Ms kraj: Bezpečnost silničního provozu s koncem školního roku a prázdninami 

Od zítřka začínají letní prázdniny, čas dovolených, a tak je dozajista zapotřebí připomenout něco málo z dopravy.

Pro řidiče a další účastníky silničního provozu je samozřejmé dodržování pravidel silničního provozu. Při cestách je ale potřeba dozajista dávky obezřetnosti, ohleduplnosti a opatrnosti. Uvedené platí dvojnásob v některých obdobích roku – například nyní, kdy školáci mají volno a lidé vyráží na dovolenou. Lze tedy předpokládat vyšší pohyb dětí v silničním provozu, ať již jako cyklisté či chodci. Je nutné jim věnovat zvýšenou pozornost. A cyklistů bude o letních prázdninách na silnicích určitě také přibývat, rovněž motocyklistů. Dále, řidiči, kteří pojedou na dovolenou auty, zřejmě nebudou místa, kterými budou projíždět či v nich pobývat, ani z hlediska dopravního znát. Buďte tedy vzájemně tolerantní a ohleduplní. V neposlední řadě je potřeba počítat se zvýšenou zátěží a tedy vlivem na pozornost a reakce řidičů kvůli letním teplotám.

Moravskoslezští policisté v souvislosti se silničním provozem kromě běžného výkonu služby realizují v průběhu roku zvýšený dohled a rovněž nespočet dopravně bezpečnostních či preventivních akcí. Jedna z nich probíhá právě dnes a zítra, pokračovat bude v příštím týdnu. Důvod je zřejmý – aktuální datum, tedy počátek letních prázdnin. Policisté se zaměří na kontrolu dodržování stanovené rychlosti, dodržování zákazu držení při jízdě v ruce nebo jiným způsobem telefonní přístroj nebo jiné hovorové nebo záznamové zařízení, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů, technický stav vozidel a ostatní dopravní pravidla a předpisy. Do akce se zapojí policisté z celého kraje. V  dalších dnech budou dopravní policisté vykonávat na silnicích v našem regionu zvýšený dohled.

Policejní hlídky budou situovány do míst s vyšším dopravním zatížením (dálnice a silnice vyšších tříd), naší pozornosti  neuniknou ani komunikace v turistických oblastech, ale také riziková místa.

Připojím pár statistických údajů za Moravskoslezský kraj:

červenec 2019

srpen 2019

červenec 2020

srpen 2020

červenec 2021

srpen 2021

počet nehod

806

865

870

815

848

884

usmrceno

3

7

7

2

3

2

těžce zraněno

13

13

15

20

12

9

lehce zraněno

208

221

214

193

217

211

V roce 2019 jsme zaznamenali celkem 10 250 dopravních nehod (53 úmrtí), v roce 2020 se jednalo o 9 197 nehod (38 úmrtí) a loni 10 006 nehod (29 úmrtí). Za prvních pět měsíců letošního roku evidujeme 4 105 dopravních nehod, při kterých bylo 17 osob usmrceno, 38 osob utrpělo těžké a 686 lehké zranění.

Při cestování je potřeba věnovat pozornost také aktuálním dopravním omezením. Z Moravskoslezského kraje stojí za pozornost určitě omezení dopravy a možné tvorby kolon (důvod: opravy mostů) v Ostravě na páteřní komunikaci ulici Rudné, rovněž tak práce na neméně frekventované ulici Místecké a s tím související možné dopravní komplikace (tvorby kolon). Na Bruntálsku probíhá oprava silnice mezi Hvězdou a Ovčárnou, jedná se o turistickou oblast, zde konkrétně užívanou hojně cyklisty. Z Opavska zmíním možnou tvorbu kolon v turisticky vyhledávaném Hradci nad Moravicí, kde je doprava řízení semaforem (opravy chodníku). Omezení provozu (semafory) je na Karvinsku na ulici Bohumínské mezi Karvinou a Dětmarovicemi. Kyvadlový provoz řízený semaforem je také na Novojičínsku na silici I/58 při jízdě z Frenštátu p. Radhoštěm směrem na Pindulu (před odbočkou na Trojanovice). Z Frýdecko-Místecka bych zmínila cca týdenní omezení dopravy v centru Bašky z důvodu opravy železničního přejezdu. Nakonec pozitivní informace – dnes by měla být otevřena část obchvatu Frýdku-Místku.

Přejeme všem pokud možno bezproblémové cestování, šťastnou cestu a návrat.

por. Mgr. Soňa Štětínská
oddělení tisku, 30. června 2022

Odkazy do noveho okna

obr. II.

obr. II. 

Detailní náhled

obr. III.

obr. III. 

Detailní náhled

obr. IV.

obr. IV. 

Detailní náhled

obr. VI.

obr. VI. 

Detailní náhled

obr. VII.

obr. VII. 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem