Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Prázdniny 2015

Na tiskové konferenci byla prezentována prevence, plánovaná opatření ve vztahu k dopravě a veřejnému pořádku i služba českých policistů v zahraničí. 

Tisková konference s tématem „Prázdniny 2015“ a bezpečnostní opatření Policie ČR přijatá v této souvislosti se dnes dopoledne uskutečnila za účasti prvního náměstka policejního prezidenta plk. Martina Vondráška. Poskytnuté informace byly rozděleny do tří bloků, opatření po stránce dopravy, veřejného pořádku a prevence v různých oblastech. Vše cíleno na nadcházející prázdninové období.

Plk. Vondrášek ve svém vystoupení zdůraznil především preventivní působení Policie ČR v různých oblastech, kdy represivní opatření jsou až následným krokem. Neopomněl přitom na spolupráci s dalšími partnery. „Policie České republiky bude i v letních měsících intenzivně spolupracovat s řadou partnerů, bez kterých si zejména preventivní působení policistů umíme jen těžko představit,“ uvedl ke spolupráci s orgány samosprávy, státní správy a dalších organizací plk. Vondrášek.

Ředitel služby dopravní policie plk. Tomáš Lerch upozornil na skutečnost, že prázdninové období lze chápat ve vztahu k bezpečnosti silničního provozu jako to vůbec nejrizikovější. Důvodů je přitom celá řada. Nárůst intenzity dopravy, nárůst počtu účastníků silničního provozu, vysoké teploty i množství dopravních uzavírek. Ve vztahu k samotným řidičům se jedná především o únavu, stres a nevěnování se řízení vozidla. „Dopravní policisté se v nadcházejícím období budou ve zvýšené míře věnovat dohledu na provoz v oblasti škol, na dopravně významných komunikacích a dalších místech. Chceme tak přispět k celkovému zklidnění dopravy a tím i ke snížení počtu a následků dopravních nehod,“ doplnil plk. Lerch.

Opatření Policie ČR především ve vztahu k veřejnému pořádku, zajištění bezpečnosti na významných kulturních a společenských akcích a v neposlední řadě také dohled na dodržování zákazu podávání alkoholických nápojů mládeži prezentoval ředitel služby pořádkové policie plk. Martin Hrinko. K problematice plk. Hrinko uvedl: „V letních měsících garantujeme přítomnost policistů na více než 140 významných kulturních akcích, jako jsou hudební festivaly, a předpokládáme také zhruba 300 opatření napříč republikou ve vztahu k dodržování zákazu prodeje alkoholu mladistvým.“

Preventivní rady, jak minimalizovat rizika spojená s prázdninami, v závěru zmínila koordinátorka prevence kriminality pplk. Zuzana Pidrmanová. Zazněly tak preventivní informace jak ve vztahu k silničnímu provozu, tak i obecné zásady bezpečného chování. Samozřejmostí by zejména pro děti mělo být používání ochranných prostředků, zádržných systémů ve vozidlech a důkladné poučení o bezpečném chování ze strany rodičů. „Není vhodné chlubit se odjezdem na dovolenou na sociálních sítích a upozorňovat tak každého na opuštěný byt. Před odjezdem do zahraničí je ideální zjistit si pro případ potřeby kontakty na konzulátní místa v jednotlivých zemích,“ upozornila pplk. Pidrmanová.

Ani letošní prázdniny přitom nebudou výjimkou, co se týče nasazení českých policistů v zahraniční. I letos budou v Chorvatsku a Bulharsku působit policisté, kteří jsou připraveni českým občanům pomáhat při řešení nepříjemností, se kterými se mohou při své dovolené setkat. Omiš, Šibenik a Vodice a v Bulharsku města Primorsko a Kiten budou působištěm českých policistů po celé dva prázdninové měsíce.

23. června 2015
kpt. Bc. Jozef Bocán
tiskový mluvčí, Policejní prezidium ČR 
Odkazy do noveho okna

TK Prádniny 2015 - 1

TK Prádniny 2015 - 1 

Detailní náhled

TK Prádniny 2015 - 2

TK Prádniny 2015 - 2 

Detailní náhled

TK Prádniny 2015 - 3

TK Prádniny 2015 - 3 

Detailní náhled

TK Prádniny 2015 - 4

TK Prádniny 2015 - 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem