Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Prázdninové kontroly na středočeských silnicích

KRAJ - Prázdninové dny bohužel bývají ve znamení většího počtu dopravních nehod 

Právě začínající prázdniny, představují pro mnohé z nás a především pak pro děti, dny zaslouženého volna a odpočinku. Hromadné přesuny na rekreační chaty, dovolené, výlety nebo cesty za příbuznými však přináší zvýšený provoz na našich silnicích a dálnicích. Vzhledem k těmto skutečnostem souvisí toto období bohužel i se zvýšeným počtem dopravních nehod. Ze zkušeností a statistik minulých let bohužel víme, že právě prázdninové dny budou spojeny i se zvýšeným počtem dopravních nehod.
Proto se středočeští policisté zapojili do celorepublikové dopravně bezpečnostní akce a zvýší dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na vytipovaných místech Středočeského kraje.

První dopravní kontroly proběhly již 25. až 27. června 2021. Do akce bylo nasazeno 391 policistů ve Středočeském kraji, kteří zkontrolovali 3591 vozidel a jejich řidičů. Při kontrolách zjistili 570 přestupků. Celkem 209 řidičů překročilo maximální povolenou rychlost, 15 jich před jízdou požilo alkohol a 68 řidičů nepoužilo za jízdy bezpečnostní pás.

Během prázdninových dní se budou policisté i nadále ve zvýšené míře věnovat kontrolám dodržování maximální povolené rychlosti, telefonování během jízd nebo bezpečnému poutání se ve vozidle.

Druhá z kontrol proběhla 2. a 3. července, kdy již oficiálně začaly prázdniny a zároveň prodloužený víkend a očekával se tedy větší nápor vozidel na silnicích a dálnicích. Do těchto kontrol bylo nasazeno celkem 212 středočeských policistů, kteří zkontrolovali 1736 vozidel. Policisté zjistili 349 přestupků, kdy 97 řidičů překročilo maximální povolenou rychlost, 6 řidičů usedlo za volant pod vlivem alkoholu, 48 řidičů nepoužilo bezpečnostní pásy a 6 řidičů za jízdy telefonovalo.

Hlavním smyslem těchto dopravních kontrol je především prevence. Ze statistik nehodovosti jasně vyplývá, že je nutné řidičům motorových vozidel, ale i všem ostatním účastníkům silničního provozu, připomínat povinnosti vyplývající ze zákona o provozu na pozemních komunikacích. Tím pak snižovat rizika vzniku dopravních nehod a zvyšovat bezpečnost a plynulost na našich silnicích a dálnicích.

kpt. Mgr. Pavel Truxa
tiskový mluvčí
8. července 2021

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem