Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Prázdninové kolo projektu "Řídím, piju nealko pivo" začíná

Policie České republiky zahájí o následujícím víkendu prázdninové kolo osvětové kampaně "Řídím, piju nealko pivo". 

Dlouholetá partnerská spolupráce s Českým svazem pivovarů a sladoven přináší každoročně dobré výsledky v osvětě cyklistů a řidičů, kteří jsou v průběhu trvání projektu informováni o možnosti konzumace nealkoholické alternativy oblíbeného piva před jízdou či v průběhu jízdy jak na kole, tak na motocyklu či ve vozidle. Policie České republiky tuto aktivitu kvituje, a proto vítá cennou posilu v projektu pro šíření osvěty v podobě motocyklového závodníka Jakuba Kornfeila. Ten jako tvář kampaně pomůže jejím realizátorům zdůraznit důležitost zodpovědného chování za volantem. „Jsem přesvědčen, že právě osvětové projekty jsou účinnou formou, jak podpořit zodpovědnost lidí usedajících za volant. Proto jsem rád, že jsem byl osloven ke spolupráci v rámci programu „Řídím, piju nealko pivo“, uvádí Jakub Kornfeil. Jakub se do projektu zapojuje právě nyní, v čase letních prázdnin, které jsou z hlediska dopravní nehodovosti rizikovým obdobím.

Zkouška opilosti „nanečisto“

Hlídky dopravních policistů na vybraných stanovištích doprovází promotéři projektu. Řidiče, kteří projdou dechovou zkouškou a jejich silniční kontrola je v pořádku, odmění promo tým nealkoholickým pivem a jednorázovým alkohol testerem. V období prázdnin a dovolených se projekt rozšíří i na hudební festivaly, kde návštěvníkům organizátoři budou názorně ukazovat vliv alkoholu na lidský organismus. „V promo stanu si návštěvníci festivalů budou moci vyzkoušet „opilé brýle“, navozující pocit opilosti i za střízliva. Díky tomu si při plném vědomí vyzkouší, jak se změní jejich motorické schopnosti s jedním nebo více promile alkoholu v krvi,“ říká Martina Ferencová, manažerka projektů ČSPS. S opilými brýlemi si zájemci mohou vyzkoušet odemykání dveří auta, řešení logické hry nebo chůzi po čáře.

V minulých pěti ročnících kampaň „Řídím, piju nealko pivo“ oslovila více než 26 tisíc řidičů a přes 16 tisíc návštěvníků hudebních festivalů. Pravidelně se do ní zapojuje téměř 90 % výrobců nealkoholického piva na českém trhu. Právě nealko pivo je řidičům, ale i těm, kteří nechtějí nebo nemohou pít pivo, nabízeno jako plnohodnotná alternativa. Nealko pivo osvěží a chutná stejně jako pivo alkoholické, avšak s výhodou absence možných negativních účinků alkoholu.

Alkoholu za volantem ubývá

Riziko, že řidič s 0,3 až 0,9 promile alkoholu v krvi způsobí dopravní nehodu, je již pětkrát větší než u řidiče střízlivého. V rozmezí 1 až 1,4 promile v krvi řidič dokonce riskuje 128x víc, než když řídí střízlivý. Podle studie EY* se v období mezi lety 2010 a 2015 počet řidičů přistižených s alkoholem v krvi snížil o 33 %. Přestože si často myslíme, že jedno pivo před řízením nemůže uškodit, opak je více než pravdou. „Každým rokem přibývá řidičů, pro něž je konzumace alkoholu před jízdou nemyslitelná. Bohužel ale stále zůstává určité procento těch, kteří za volant usednou i po požití alkoholického nápoje. Proto chceme nadále podporovat preventivní projekty šířící osvětu, které jsou vždy účinnější než jakýkoliv trest,“ doplňuje plk. Ing. Tomáš Lerch, ředitel služby dopravní policie.

Cyklisté si často neuvědomují, že pro ně platí stejná pravidla jako pro řidiče

 Přestože projekt „řídím, piju nealko pivo“ zahrnuje všechny aktivní řidiče v silničním provozu, v posledních ročnících apelujeme více i na cyklisty. Cyklistika je v poslední době čím dál více populární. Ať už jako vhodný způsob dopravy do práce nebo i jako relaxace a možnost příjemného sportovního vyžití. Proto Policie České republiky své preventivní působení rozšířila i na projekt dopravní prevence, který je zaměřený na bezpečnost cyklistů a motorkářů v silničním provozu, hrazený z Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů, který nese název „V jedné stopě“.  Patronát nad projektem převzalo dle Národní strategie BESIP 2011-2020 Ministerstvo dopravy, a celý projekt zaštítili policejní prezident genmjr. Mgr. Bc. Tomáš Tuhý, ministr dopravy Ing. Dan Ťok a samostatné oddělení Ministerstva dopravy ČR - Besip.

V rámci uvedených akcí policejní preventisté a dopravní policisté prezentovali a prezentují bezpečnou jízdu na kole či motocyklu, doporučují bezpečnostní prvky a upozorňují na viditelnost v silničním provozu. Sobotní Malevil Cup by Author v Jablonném v Podještědí je i prvním startovacím místem pro prázdninové kolo projektu „Řídím, piju nealko pivo“, kde budou návštěvníci upozorňování na nulovou toleranci alkoholu v dechu i při jízdě na kole.

 

Akce doprovodným preventivním  projektem „V jedné stopě“

22. 4. 2016          Zahájení sezóny Třebíč

23. 4. 2016          Author 50 Český Ráj

6. - 7. 5. 2016     Author Šela Marathon

8. 5. 2016             Dětský Author Šela Marathon

22. 5. 2016          Author 50 Bezděz

27. 5. 2016          17. setkání Pan - European

28. 5. 2016          Author Král Šumavy¨

8. 6. 2016             Author Pražský rodinný cyklozávod

18. 6. 2016          Malevil Cup by Author

25. 6. 2016          Adrenalin Cup

 

2. 7. 2016             Author Znovín Cup

8. 7. 2016             Motorkářský sraz Prasek

5. -7. 8. 2016      Motonálet Nikolčice

5. -7. 8. 2016      Rackreyd Žerotín

27. 8. 2016          Lahofer Author Cup

2. 9. 2016             XX. Výroční sraz Honda

2. - 4. 9. 2016     Jawáč Jizbice u Čechtic

10. 9. 2016          Author Valtické Cyklobraní

17. 9. 2016          Cream Bike Čeladná

8. 10. 2016          ČT Author Cup

 

 

 „Cyklistů v silničním provozu každoročně přibývá. Novým trendem je i využívání tzv. elektro kol. Přestože se jedná o pohodlné dopravní prostředky, cyklisté si často neuvědomují svoji zranitelnost a ani to, že se na ně vztahují ta samá základní pravidla a povinnosti jako na řidiče motorových vozidel. Bohužel s rozvojem cyklistiky přibývá i počet nehod s účastí cyklisty, který požil alkoholický nápoj. V rámci osvěty proto apelujeme na všechny cyklisty, aby nepodceňovali bezpečné chování, dodržovali pravidla silničního provozu, byli pro ostatní účastníky dobře viditelní a zbytečně neriskovali a nepřeceňovali své síly. Preventivní působení v rámci cyklistických závodů tak vnímám jako jeden z dobrých prostředků dopravní výchovy v reálném životě“, říká plk. Ing. Tomáš Lerch, ředitel dopravní policie Policejního prezidia ČR.

Nehody cyklistů v číslech a grafech naleznete v souboru pod textem.

 

pplk. Mgr. Zuzana Pidrmanová

koordinátorka prevence

vytisknout  e-mailem