Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pravomocný rozsudek ve věci zkrácení spotřební daně

Vrchní soud v Praze dne 10. prosince 2013 pravomocně rozhodl ve věci zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, kterého se v letech 1999 - 2003 dopustil provozovatel sítě čerpacích stanic se zkapalněným plynem. 

Na tomto případu intenzivně pracovali kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK). V roce 2006 podali státnímu zástupci návrh na podání obžaloby. Po sedmiletém složitém dokazování byl vynesen pravomocný rozsudek.

Kriminalisté ÚOKFK tomuto muži kladli za vinu, že jako provozovatel sítě čerpacích stanic se zkapalněným plynem fiktivně vykazoval finančním úřadům prodej zkapalněného plynu za účelem výroby tepla, kde je spotřební daň z minerálních olejů v sazbě 0,-Kč za 1 tunu, ačkoliv tento zkapalněný plyn byl prodán v síti čerpacích stanic jako plyn určený k pohonu motorů, kde byla stanovena spotřební daň ve výši 2.850,- Kč za 1 tunu. I když před zahájením vyšetřování pachatel nahlásil ztrátu účetnictví a v průběhu doby páchání trestného činu měnil obchodní společnosti provozovatele sítě čerpacích stanic, podařilo se kriminalistům z důkazů zajištěných při domovních prohlídkách, ze svědeckých výpovědí a ze znaleckých posudků, prokázat zkrácení daně ze zkapalněného plynu určeného k pohonu motorů. Řízení před soudem bylo částečně vedeno jako řízení proti uprchlému, ale Policii České republiky se podařilo tohoto provozovatele zadržet. Dokonce bylo zjištěno, že se tato osoba chystala zakoupit nemovitosti na Seychelách.

Jednáním provozovatele sítě čerpacích stanici byla způsobena České republice škoda na spotřební dani ve výši téměř 20 milionů korun.

Vrchní soud v Praze dne 10. prosince 2013 vynesl pravomocný rozsudek a osobě uložil souhrnný trest odnětí svobody ve výši 6 let (v souvislosti s jiným trestným činem). V současné době provozovatel sítě čerpacích stanic vykonává trest odnětí svobody.

 

pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
26. března 2014
 

vytisknout  e-mailem