Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pravomocný rozsudek ve věci nelegální výroby cigaret

Vrchní soud v Praze dne 15. prosince 2011 pravomocně rozhodl ve věci nelegální výroby cigaret, kterého se dopustila čtveřice cizích státních příslušníků z východní Asie. 

Na tomto případu dva roky intenzívně pracovali kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV). Na vyšetřování se podílely i orgány celní správy.
 
V roce 2007 získal odbor pátrání Celního ředitelství Praha informace o nelegální přepravě tabáku určeného pro strojní zpracování cigaret. V průběhu šetření byly odhaleny nelegální dovozy tabákových listů určených pro výrobu, skladovací místa a distribuční kanály, tok komponentů a dílčích strojních zařízení. V květnu 2009 provedli kriminalisté ÚOKFK SKPV ve spolupráci s Celním ředitelstvím Praha akci s krycím názvem „ZOOM“, při které byla zadržena organizovaná skupina pachatelů s hierarchickým uspořádáním funkcí a z toho vyplývající dělbou práce.
 
Kriminalisté ÚOKFK SKPV mužům kladli za vinu, že nejméně od března 2007 až do svého zadržení (5. května 2009), na různá místa v České republice, zejména do lokalit Středočeského a Karlovarského kraje, dováželi v kontejnerových zásilkách ze zahraničí (převážně z Vietnamu) tabákové listy, které v úmyslu vyhnout se zaplacení spotřební daně z tabákových výrobků, daně z přidané hodnoty a cla, deklarovali jako sušené tabákové listy, které nejsou určeny k výrobě cigaret, ale jen na vykuřování skleníků. Obvinění si dále měli opatřovat ostatní komponenty potřebné k výrobě tabákových výrobků, ze kterých následně na strojních zařízeních vyráběli cigarety nejznámějších světových značek. Tímto jednáním způsobili českému státu škodu velkého rozsahu (cca 35 milionů korun). V roce 2010 jsme podali státnímu zástupci návrh na podání obžaloby.
 
Vrchní soud v Praze dne 15. prosince 2011 vynesl pravomocný rozsudek, kterým mužům za trestné činy „zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby“, „padělání a pozměňování předmětů k označování zboží pro daňové účely“ a „porušování práv k ochranné známce a jiným označením“, uložil tresty odnětí svobody v rozmezí od 5,5 do 7,5 let.
 
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
21. února 2012

vytisknout  e-mailem