Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pravomocný rozsudek v případu krácení daní

Vrchní soud v Praze minulý týden pravomocně rozhodl v případu rozsáhlého krácení daní, na kterém intenzívně pracovali detektivové Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (protikorupční policie). 

Organizovaná skupina osmi pachatelů od roku 2004 do roku 2008 dovážela textil a obuv převážně z Číny a Vietnamu. V tuto chvíli již odsouzené osoby předkládaly při celním řízení padělané faktury a jiné doklady s úmyslem zkrátit clo a DPH. Svým jednáním způsobili pachatelé České republice škodu v celkové výši 43 milionů korun. Tato částka je však jen zlomkem škody, která hrozila, pokud by včas nezasáhly orgány činné v trestním řízení.
 
Na odhalení pachatelů pracovali kriminalisté protikorupční policie (expozitura Ústí nad Labem) ve spolupráci s Celním ředitelstvím v Ústí nad Labem. Všichni obvinění byli uznáni vinnými z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby (dílem ve stadiu pokusu) a trestného činu porušování předpisů o oběhu zboží ve styku s cizinou. Pět osob bylo odsouzeno k nepodmíněným trestům odnětí svobody v součtu 32 let. Tři obžalovaní odešli od soudu s podmíněným tresty.
 
V rámci trestního řízení zajistili detektivové protikorupční policie majetek v celkové hodnotě devíti milionů korun. Jednalo se např. o zlaté mince, pozemky a finanční prostředky. Všechen takto zajištěný majetek rozhodnutím soudu propadl ve prospěch České republiky.
 
 
 
kpt. Mgr. Jaroslav Ibehej
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
2. září 2011

vytisknout  e-mailem