Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pravomocný rozsudek v kauze Žralok

Za krácení daní uložen sedmiletý trest odnětí svobody. 

Vrchní soud v Praze dne 23. listopadu 2018 pravomocně rozhodl ve věci zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, kterého se dopustil čtyřiapadesátiletý muž. Obžalovanému, který si podal odvolání do rozsudku pražského Městského soudu, uložil trest odnětí svobody v trvání 7 roků ve věznici s ostrahou, peněžitý trest, trest zákazu činnosti a tresty propadnutí a zabrání věci.
 
Tento muž měl nejméně v období od 1. ledna 2012 do 30. listopadu 2014 fakticky řídit obchodní společnost, ve které byl nejdříve jednatelem a později společníkem. Následně do pozic jednatelů dosadil osoby, které ovládal. Společnost poskytovala reklamní služby, a to zejména formou vysílacích časů na outdoorových obrazovkách po celé České republice a z této činnosti vykazovala vysoká uskutečněná zdanitelná plnění, kdy za účelem snížení daňové povinnosti odsouzený muž vytvořil sám, či za spolupráce jiných osob, skupinu dalších společností, které fakticky sám řídil a které vystavovaly fiktivní faktury za účelem snížení daňové povinnosti. Tímto jednáním byla, dle zjištění kriminalistů NCOZ, způsobena škoda vyšší než 100 milionů korun.
  
Na případu s krycím názvem „Žralok“ pracovali členové  týmu Daňová Kobra. Vlastní „realizace“ případu proběhla 13. dubna 2015, pouze 13 dní po zahájení úkonů trestního řízení.  Návrh obžalobu podali kriminalisté v červnu 2016.
  
Vrchní soud v Praze uznal obžalovaného vinným ze spáchání  zvlášť závažného zločinu  zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby podle § 240 odst. 1, odst. 3 trestního zákoníku, neboť bylo prokázáno, že dotyčný zkrátil daň z přidané hodnoty ve výši 108 543 258 korun.  Obžalovaný byl odsouzen k trestu odnětí svobody v trvání 7 roků ve věznici s ostrahou, a dále mu byl uložen peněžitý trest v celkové výši osmi miliónů korun, trest zákazu činnosti spočívající v zákazu výkonu funkcí statutárního orgánu v obchodních společnostech a družstvech na dobu osmi roků a tresty propadnutí a zabrání věci (majetku v hodnotě cca 40 milionů korun). 


plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
24. dubna 2019

vytisknout  e-mailem