Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Právní vědomí je zaujalo

Žáky sedmých až devátých tříd ZŠ Šanov se povídání líbilo 

Právní vědomí školáky zaujalo
 
     Dne 31. května 2012, v odpoledních hodinách, navštívila tisková mluvčí PČR Rakovník, nprap. Jana Žáčková,  školáky ze základní školy v Šanově. Zhruba 40 dětí ze sedmých až devátých tříd bylo připraveno na besedu o právním vědomí.
     Policistka se školákům snažila přiblížit problematiku dnešních zákonů a situací, do kterých se můžou dostat. Mnohdy si ani neuvědomují, že věci,  které dělají, můžou někdy hraničit se zákonem a ne vždycky se za ně zákon postaví. Nejdříve bylo potřeba rozlišit trestné činy od přestupků. Poté bylo třeba rozebrat jejich věk. Kdo je mladiství a nezletilý. Připomenutí, že úderem 15 roka života se nestávají nesmrtelní, ale stále jsou pod hranicí 18 let a i zde se na ně pořád vztahuje trest. Dozvěděli se, že jejich vážné prohřešky vůči společnosti řeší soudy pro mládež, je zde spolupráce s probační a  mediační službou, sociálními pracovnicemi, školou, policií i rodiči. Ti všichni se „účastní“ vyřizování jejich prohřešků. Dozvěděli se, že soud pro mládež jim může i ve věku 16 let udělit trestní opatření třeba v podobně obecně prospěšných prací nebo domácího vězení či zákazu na různá sportovní utkání nebo zákazu činnosti, kdy se jedná o oblíbenou jízdu za volantem bez ŘO. Mnohdy byli překvapeni, že pomluva či neposkytnutí první pomoci jsou trestné činy.  
      Během přednášky se žáci velmi živě dotazovali. Ve většině případů na různé řešení situací, do kterých by se mohli nebo se již někdy dostali a chtěli vědět, jak by bylo proti nim postupováno. Policistka během diskuse uváděla příklady ze své praxe na obvodním oddělení a využívaly se i některé mediální případy z poslední doby.  Uváděla i příklady z návštěv různých zařízení, dětských domovů a institucí, kam jsou umísťovány problematické děti. Zkušenosti, jaké odtamtud měla, přítomné školáky na chvíli utišil a bylo vidět, že jsou zaraženi. Možná si uvědomili, že svoboda je vrtkavá. Zhruba 80 minut živé diskuse a povídání uteklo jako voda.
       Školáci měli opravdu velký zájem klást stále velké množství dotazů, a proto se domluvili, že od září budou podobné témata na škole probíhat pravidelně.

nprap. Jana Žáčková

1.6. 2012

vytisknout  e-mailem