Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Právní odpovědnost dětí

NOVOJIČÍNSKO - preventivní projekt pro děti ve věku blízkém 15let  

Oblíbený projekt policistů a oddělení sociálně právní ochrany dětí je zahájen.
 
Dne 1.10.2014 začal další ročník série preventivních přednášek pro děti blízké věku 15let života. Slovem a rozborem jednotlivých modelových situací vysvětlují novojičínští policisté a pracovnice oddělení sociálně právní ochrany dětí žákům základních škol jejich povinnosti, práva i tresty které je v případě provinění mohou čekat.
 
Záměrně jsou posluchači v úvodu upozorněni na povinnosti, jelikož svých práv si jsou mnohdy vědomi více. Realizací projektu se policisté nesnaží suplovat výchovu rodiny či školy, ale především chtějí upozornit na možná úskalí a důsledky protiprávního jednání.
 
První školou, která se zahájení  dalšího ročníku účastnila, byla novojičínská základní škola Komenského 66. Více jak dvacítka kluků i holek v první fázi naslouchala a závěrem plně komunikovala v touze získat odpovědi na své otázky.  
 
Projekt bude probíhat od 1.10.2014 až do konce školního roku 2015. Již nyní jsou středeční dvouhodinové bloky z větší části zaplněny. Přesto je stále prostor po další zájemce ze stran novojičínských škol. V případě zájmu mohou kontaktovat pracoviště skupiny tisku a prevence telefonicky či emailem a domluvit si účast na přednáškách. (tel. 974 735 207, email. krpt.pis.nj@pcr.cz)
 
 
Obsahový rámec přednášek:
-Úkoly policie a Oddělení sociálně právní ocharny dětí ve vztahu k protiprávnímu jednání dětí a mládeže
-Práva a povinnosti osob mladších 18 let (etika-morálka, výchova, školní řád, přestupkové a trestní jednání a odpovědnost za tyto činy, tresty a výchovná opatření, odpovědnost rodičů)
-Kazuistika a rozbor jednotlivých situací (co se stane když - v rovině záškoláctví, užívání a zneužívání alkoholu a návykových látek, krádeží, ubližování na zdraví, poškozování majetku,…….)
- Prostor pro dotazy
 
Nový Jičín 1.10.2014
por. Mgr. Petr Gřes
komisař / Skupina tisku a prevence/ Nový Jičn

vytisknout  e-mailem