Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Prahu a Lednici rozezní policejní kapely

Po covidové přestávce se vrací FESTPOL – festival policejních dechových hudeb, který začne v pátek 26. května 2023 večer na Pražském hradě. 

Na zahajovacím koncertě ve Španělském sále vystoupí od 18 hodin Hudba Hradní stráže a Policie ČR, pod vedením plk. Václava Blahunka a také Ústredná Hudba Ministerstva vnútra SR, kterou bude řídit kpt. Štefan Bugala. V průběhu večera zazní skladby od Dvořáka až po Gypsy Kings.

Na zahajovací koncert naváže v sobotu dopoledne koncert v Jižních zahradách Pražského hradu, který bude volně přístupný pro širokou veřejnost. Na nevšední hudební zážitek srdečně zvou členové obou orchestrů. Začátek koncertu „Na Valech“ je v 10:15 hodin.

Po sobotním vystoupení na Pražském hradě se obě hudební tělesa přesunou na jih Moravy, kde FESTPOL 2023 zakončí koncertem pro veřejnost v překrásném prostřední státního zámku Lednice. Závěrečný koncert začne ve 14:00 a atmosféra novogotického zámku podtrhne zážitek z mnoha slavných a populárních hudebních děl, která obě hudby zahrají.

FESTPOL – festival policejních orchestrů vznikl v roce 2015 a po celou dobu je pořádán přímo Hudbou Hradní stráže a Policie ČR. Myšlenkou vedoucí ke vzniku tohoto festivalu bylo setkávání a poznávání policistů, kteří v rámci různých policejních sborů pěstují ušlechtilou kulturní činnost.

Za dobu existence festivalu se ho zúčastnily desítky orchestrů z celé Evropy i zámoří. V letošním roce je setkání pořádáno ve výrazně komornějším gardu a účastní se ho pouze dvě hudební tělesa.

Profesionalita obou orchestrů je zárukou nezapomenutelného hudebního zážitku. Hudba Hradní stráže a Policie ČR je hrdým nositelem tradice české dechové hudby. Od svého založení v roce 1945 navazuje na dlouhou historii našich vojenských, policejních, ale také četnických hudeb a je významným kulturním reprezentantem České republiky. Její vystoupení ocenil v minulosti například papež či nároční diváci v Carnegie Hall v New Yorku a tvoří nedílnou součást nejrůznějších ceremoniálních akcí na Pražském hradě.

Hudba Hradní stráže a Policie České republiky

plk. MgA. Václav Blahunek, Ph.D. – dirigent

Miroslava Časarová, Gabriela Urbánková a Tomáš Savka – zpěv

Miroslava Časarová – průvodní slovo

Ústredná Hudba Ministerstva vnútra Slovenskej republiky

kpt. Mgr. Art. Štefan Bugala – dirigent

Boris Červeňanský – zpěv

kpt. David Schön
26. května 2023

vytisknout  e-mailem