Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pracovní vykořisťování – obvinění 5 osob

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřovaní (NCOZ) v uplynulých dnech obvinili 5 osob ze zvlášť závažného zločinu obchodování s lidmi. Případ s krycím názvem VÉVODA se týká tzv. pracovního vykořisťování. 

Obviněné osoby měly nejméně od roku 2019 vyhledávat, zejména v okolí nádražních budov, parků či charitativních organizací, a to nejdříve v severních Čechách a následně po celé České republice, osoby bez domova či ze sociálně slabého prostředí, s nabídkami pracovního uplatnění. Následně je dle našich závěrů převezli do České Kamenice v Ústeckém kraji a ubytovali v objektech nevyhovujících pro účely bydlení. Po celou dobu jim měla být poskytována strava nevhodná ke konzumaci (např. prošlé potraviny) a zároveň měla být zneužívána jejich životní tíseň a závislost na obviněných.  

Poškození po celou dobu vykonávali různé nasmlouvané stavební práce (např. výkopové či bourací). O víkendech zas měli být nuceni (a to i pod pohrůžkami násilí) pracovat pro obviněné. Šlo např. o údržbu a opravy nemovitostí či sběr palivového dřeva. Obvinění měli zároveň přebírat veškeré finanční prostředky získané prací poškozených, kdy jim dávali jen zlomek vydělaných peněz. Tímto způsobem dle našich závěrů získali cca 15 milionů Kč. 

Všech pět osob (4 muži a 1 žena) je obviněno ze zvlášť závažného zločinu „obchodování s lidmi“ spáchaného v rámci organizované skupiny. V případě pravomocného rozsudku jim hrozí tresty odnětí svobody od 5 do 12 let. Obviněným byly zajištěny 4 nemovitosti v hodnotě cca 8 milionů Kč a peníze na bankovních účtech v řádech desítek tisíc Kč (jako tzv. náhradní hodnota). 

Trestní stíhání všech osob probíhá na svobodě. Věc dozoruje Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem. 

Vzhledem k charakteru této trestné činnosti, která mohla probíhat delší dobu, vyzývá NCOZ další možné poškozené osoby, kterých by se mohl týkat tento případ, aby se kriminalistům přihlásily na e-mail: ncoz.O2.obeti@pcr.cz, případně na telefon: 705 925 534.




plk. Mgr. Jaroslav Ibehej 
NCOZ SKPV
24. listopadu 2022

vytisknout  e-mailem