Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Pracovní jednání policistů tří zemí

Jihočeští policisté jednali společně s rakouskými a bavorskými kolegy o spolupráci příhraničních regionů při potírání kriminality. 

Jihočeská policie dnes hostila čelní představitele policie Horního Rakouska a Dolního Bavorska. Trilaterálního pracovního jednání se za jihočeskou policii zúčastnil její ředitel Radomír Heřman a náměstek ředitele pro kriminální službu a vyšetřování Miroslav Krejčí. 


Mezinárodní policejní jednání 2012
Horní Rakousko zastupoval bezpečnostní ředitel Dr. Alois Lissl, Dolní Bavorsko zastupoval policejní prezident Josef Rückl a spolkovou policii Německa reprezentoval její viceprezident ředitelství spolkové policie Mnichov Dr. Karl-Heinz Blümel. Tématem pracovního jednání byla bezpečnostní situace v regionu, trendy přeshraniční trestné činnosti i plánovaná cvičení přeshraničního pronásledování.


Jihočeský policejní ředitel seznámil všechny zúčastněné strany s poklesem kriminality v roce 2011, kdy celková kriminalita poklesla oproti roku 2010 ze zhruba 15 300 případů na 14 800 v roce 2011. Největší nápad trestné činnosti je na okrese České Budějovice. Příhraniční okresy se podílí na celkové kriminalitě takto: Prachatice 7 %, Český Krumlov 10%, Jindřichův Hradec 12%.


Jihočeši také registrují mírný nárůst drogové kriminality. Nejužívanější drogou je marihuana. Nelegálnímu pěstování se v poslední době věnují i cizinci. Plk. Heřman poděkoval zahraničním policejním kolegům za velmi dobrou a přínosnou spolupráci v loňském roce. Ta se velmi dobře projevuje například při potírání drogové trestné činnosti, s rakouskou policií bylo úspěšně realizováno několik případů, kdy byli odběrateli drog rakouští občané.


Mezinárodní policejní jednání II.
Také krádeže motorových vozidel v kraji mají snižující se tendenci. V roce 2011 bylo odcizeno 345 vozidel. Je to o 65 vozidel méně než v roce 2010. Policisté konstatovali, že za poslední dva roky dochází na druhé straně hranice v Horním Rakousku, Sasku i Bavorsku k nárůstu této trestné činnosti. Krádeže motorových vozidel realizují především organizované skupiny profesionálních zlodějů. Policisté všech třech států spolu úzce a pravidelně spolupracují i to je příčinou poklesu kriminality.


Jihočeští policisté se v roce 2011 podíleli se svými zahraničními kolegy na zhruba 220 společných hlídkách.


Všichni zástupci policejních sborů se dnes také dohodli na užším navázání spolupráce v oblasti prevence bezpečnosti v dopravě. V plánu jsou pravidelná setkání dopravních policistů, společné semináře a společné dopravní hlídky. S kolegy z Dolního Bavorska pak jihočeští policisté plánují v letošním roce i cvičení přeshraničního pronásledování. Podobné, jako se uskutečnilo v loňském roce s rakouskými kolegy. 

mjr. Mgr. Jiří Matzner, pisjc@mvcr.cz

8. února 2012


 

vytisknout  e-mailem