Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Pracovití jako mravenečci

Za osmačtyřicet hodin služby odhalili policisté řadu trestných činů a desítky přestupků. Jeden řidič způsobil nehodu poté, co chtěl těmto policistům ujet, další je chtěl uplatit. 

„Pracovitými mravenečky“ jsou v tomto případě policisté z místního oddělení Smíchov. Ti v rámci jednoho turnusu, tady dvou denních a dvou nočních služeb odhalili hned šest trestných činů a téměř dvě desítky přestupků na úseku drog a bezpečnosti silničního provozu.

Nejdramatičtějším příběhem z těchto všech situací byla honička s řidičem, u kterého policisté následně zjistili, že za volant usedl pod vlivem omamných a psychotropních látek.

Tohoto řidiče si policisté všimli v Nádražní ulici, neboť neměl na voze rozsvícené předepsané osvětlení. To lze ve čtvrt na jednu ráno, kdy se celá situace odehrávala, vnímat jako velice zásadní řidičovo pochybení. Proto se ho policisté nejprve snažili na tento nedostatek upozornit tím, že ho několikrát „problikli“ dílkovými světly. Avšak řidič zareagoval úplně jinak, než policisté očekávali. S vozidlem razantně zrychlil a snažil se zmizet policistům z dohledu, a to za každou cenu.

Z Nádražní ulice prokličkoval jednosměrkami na Radlickou a odtud do Kartouzské. Při tom mu vůbec nevadila auta stojící na červenou v křižovatce Radlická a Kartouzská, a červená na semaforech jako taková. Na tomto místě způsobil prchající řidič první dopravní nehodu, když odřel boky dvou vozidel a urazil jim zpětná zrcátka. Stejně tak mu nevadilo, že projel celou ulici Kartouzskou v protisměru, neboť se jedná o jednosměrnou komunikaci.

Touto zběsilou jízdou dojel řidič s Oplem až do ulice Zborovská, kde jeho zběsilý úprk ukončil čelní střet se škodou Superb. Pronásledovaný řidič se ještě snažil z místa nehody utéct, což ale nedokázal. Vymstilo se mu totiž, že během jízdy nebyl připoután. Při střetu se Superbem tak narazil hrudníkem do volantu a hlavou do čelního skla, čímž byl natolik otřesen, že od poškozeného auta ušel pouhých cca pět metrů a zůstal ležet na chodníku. Stejně tak se snažila z místa dopravní nehody zmizet spolujezdkyně pronásledovaného. Tu se snažil na místě zadržet nejprve řidič nabouraného Superbu, poté jí zpacifikovali zasahující policisté.

K zadrženému řidiči policisté následně zjistili, že za volant usedla i přes dva platné zákazy řízení, a navíc byl pod vlivem omamných a psychotropních látek a jedů. Provedený test totiž prokázal přítomnost marihuany a pervitinu.

Třicetiletý muž je tak podezřelý z trestných činů ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí, za což mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.

Při řešení následků této události se odehrála ještě jedna, poměrně paradoxní situace. Policisté museli, s ohledem na následky dopravní nehody a zásah složek IZS, Zborovskou zcela uzavřít a dopravu odklánět do přilehlých ulic. V jednu chvíli ale přijela řidička, která i přes pokyny policistů vjela do této uzávěry. Muži zákona ji následně podrobili orientační dechové zkoušce, která prokázala víc jak půl promile alkoholu v řidiččině dechu. I tato žena bude brána k zodpovědnosti v rámci správního řízení.

Další případ řešil smíchovští policisté při denní službě. Na radlické ulici si všimli bílé Škody Rapid, respektive jejího řidiče. Ten nejprve řídil auto, dá se říci, ležérním způsobem, tedy sesunutý do sedačky řidiče, na volantu jedna ruka, kšiltovka na hlavě.

Jakmile ale tento řidič spatři v protisměru policisty, okamžitě svůj přístup změnil. V sedadle se narovnal, na volant položil i druhou ruku, kdy před tím ještě stihl sundat čepici z hlavy.

Tato náhlá přemíra zodpovědnosti, ale především pomyslný respekt k uniformě policisty překvapil a zároveň inspiroval k tomu řidiče zkontrolovat. Policisté proto otočili služební Octavii za Rapidem, kdy klidnou jízdou dojeli na Hořejší nábřeží, kde byl přijatelný prostor pro provedení silniční kontroly.

Následná prověrka řidiče v policejních databázích ukázala, že kontrolovaný měl v době nedávno minulé vysloven zákaz řízení motorových vozidel, který mu už ale skončil. Nicméně řidič si do této doby nebyl1 schopen vyřídit potřebnou agendu, díky které by mohl opětovně usednout za volant.

Z toho důvodu je tento pětadvacetiletý muž, v souladu se zákonem, neustále vnímán jako neřidič. Tato jeho nedbalost ho ale může vyjít pěkně draho. S ohledem na zjištěné je totiž v tuto chvíli podezřelý z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí, za což mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

Poslední popsaná událost se odehrála během noční služby smíchovských policistů v noci na středu na Strakonické ulici ve směru z centra. Tam muže zákona zaujala Škoda Octavie, respektive její řidič, jehož styl jízdy nebyl na první pohled až tolik přesvědčivý. Pravda, mohlo se třeba jednat o čerstvého absolventa autoškoly, který ještě není zcela „vyježděný“, nebo v horším případě řidiče pod vlivem alkoholu, nebo drog. A jak to nejlépe zjistit? Silniční kontrolou, která samozřejmě následovala.

Při té policisté zjistili, že pravdivou je druhá z možností. Provedená orientační dechová zkouška totiž na kontrolovaného prozradila, že za volant usedl s více jak jeden a půl promile alkoholu v dechu. Jenže to ještě nebylo všemu konec.

Šestadvacetiletý ukrajinsky hovořící řidič se zakročující policisty snažil obměkčit nabídkou dvacetitisícového úplatku. Tím chtěl docílit toho, že policisté jeho prohřešek nebudou řešit a takzvaně ho přehlédnou.

Tím si ale „zadělal“ na ještě větší problém. Nejprve byl totiž kontrolovaný podezřelý „pouze“ z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který by mu hrozilo maximálně roční vězení. Avšak s ohledem na nabídnuté finance se z něj rázem stala osoba podezřelá z trestného činu podplácení, kterého se navíc dopustil vůči úřední osobě. Z toho důvodu mu nyní hrozí až šestiletý žalář.

por. Mgr. Tomáš Hulan 16. 2. 2017

vytisknout  e-mailem