Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Práce u policie

Stabilní a celoživotní zaměstnání. 


Perex: Každý je strůjcem svého štěstí a záleží na každém, jak těchto možností využije, protože nikde není napsáno, že když člověk začíná na obvodním oddělení, tak se z něj nemůže stát vedoucí oddělení, krajský ředitel nebo třeba policejní prezident, když bude hodně šikovný.

Ne každý nastupuje k policii s tím, že si plní dětský sen být policistou. Řada lidí jde k policii kvůli finanční stabilitě a jistotě či kvůli tomu, že se jedná o zajímavé a různorodé zaměstnání. Postupem času si ovšem velká část z těchto policistů uvědomí, že nástupem k policii udělala dobrý krok a že by jinou práci už ani dělat nechtěla. „Ani já jsem nešel k policii s přesvědčením, že chci být od dětství policistou. U mě tehdy byly na prvním místě ekonomické důvody, protože jsem v tom viděl určitou výhodu v tomto zaměstnání. Trvalo mi dva, tři roky, než jsem policejní práci přišel na chuť a začala mě bavit, začal jsem jí mít rád a mám jí rád doteď. Už po těch dvou, třech letech jsem věděl, že jinou práci už dělat nechci,“ uvedl mjr. Bc. Josef Šesták, který u policie slouží již několik desítek let a v rámci Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje patří k těm nejzkušenějším policistům.

A právě mjr. Bc. Josef Šesták je názorným příkladem toho, že policejní práce je opravdu různorodá a když člověk chce, tak během své kariéry může pracovat na různých pozicích. Neznamená to tedy, že člověk, který nastoupí k policii, bude po celou dobu pracovat například na dopravním inspektorátu či obvodním oddělení. „Začal jsem samozřejmě také od píky, jak se říká na ulici, takže na obvodním oddělení. Když jsem předvedl, že něco umím a měl jsem snahu a zájem o tu policejní práci, tak jsem zamířil na kriminálku. Srdce mě ovšem táhlo k pořádkové službě a po pěti letech jsem se vrátil na obvodní oddělení, kde jsem byl zástupcem vedoucího. Po několika letech jsem šel dělat vedoucího na oddělení v rámci cizinecké policie,“ pokračoval mjr. Bc. Josef Šesták, jehož další kroky opět směřovaly na obvodní oddělení. „Na menším oddělení jsem sbíral další cenné zkušenosti jako vedoucí, poté jsem přešel na obvodní oddělení většího typu, kde už bylo zhruba sedmdesát policistů. Pak jsem dostal šanci ve vedení na okresní úrovni a poté jsem přešel do struktury Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje, kde jsem vlastně doteď,“ dodal mjr. Bc. Josef Šesták, který je zároveň už téměř 20 let velitelem krajské pořádkové jednotky a svého nástupu k policii rozhodně nelituje. „Dá se říct, že jsem policii věnoval celý svůj pracovní život. Když má člověk píli, když projeví zájem, tak má možnost dostat se na různé pozice a vyzkoušet si různou práci. Každý je strůjcem svého štěstí a záleží na každém, jak těchto možností využije, protože nikde není napsáno, že když člověk začíná na obvodním oddělení, tak se z něj nemůže stát vedoucí oddělení, krajský ředitel nebo třeba policejní prezident, když bude hodně šikovný,“ doplnil.

Důležitou roli hraje při policejní práci také vzdělání. Samozřejmostí při přijetí je minimálně středoškolské vzdělání ukončené maturitní zkouškou, ale i v průběhu dalších let je výhodou stále se vzdělávat. „Je potřeba se tomu věnovat. Práce u policie je navíc o neustálém vzdělávání se a nabírání zkušeností. Pokud bych to měl shrnout, tak rozhodně nelituji toho, že jsem k policii tehdy nastoupil, naopak. Pokud bych se měl rozhodnout znovu, tak bych tento krok opět učinil,“ uzavřel mj. Bc. Josef Šesták.

Pokud se chcete stát policistou, chtěli byste se podílet na zlepšování bezpečnostní situace a veřejného pořádku, dohlížet na bezpečnost na silnicích a bojovat proti kriminalitě, tak se neváhejte obrátit na personalistu z odboru personálního na telefonním čísle 725 389 779 nebo emailu krpk.nabor@pcr.cz. Případné další kontakty naleznete zde - https://www.policie.cz/clanek/personalisti.aspx. Od personalistů ze skupiny nábor Vám budou ochotně poskytnuty případné další informace k příjímacímu řízení.

Co Vás po přijímacím řízení čeká? První kroky nově přijatých policistů povedou na policejní školu, kde absolvují potřebnou Základní odbornou přípravu. Při té budou pochopitelně pobírat služební příjem, který dosahuje ke 25.720 Kč hrubého. Po dobu studia budou jim hrazeny celkové náklady spojené s ubytováním, stravováním i cestovným. Po ukončení Základní odborné přípravy (po 1 roce) služební příjem dle zařazení přiznaných dalších příplatků dosahuje částky přes 33.000 Kč. Významným benefitem je náborový příspěvek ve výši 110 tisíc korun. Mezi další benefity patří například 6 týdnů dovolené, široké možnosti kariérního růstu a jistota zvyšování služebního příjmu, příspěvek na penzijní nebo životní pojištění, příspěvek na dovolenou ve výši 13.000 Kč, po patnácti letech služby nárok na dvoutýdenní ozdravný pobyt a doživotní výsluhový příspěvek. Informace o přijímacím řízení, podmínky přijetí, jak vypadají fyzické testy a mnoho dalších zajímavých informací naleznete na internetových stránkách Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje, a to konkrétně zde https://www.policie.cz/clanek/hledame-prave-tebe-37268.aspx.

Váš náborový tým

vytisknout  e-mailem