Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Práce na černo

Kraj - 14 cizinců porušilo zákon 

Ve čtvrtek 2.8.2012 proběhla na Trutnovsku a Hradecku bezpečnostní akce policistů z cizinecké policie spolu s pracovníky oblastního inspektorátu práce a celní správou. Akce byla zaměřena na pátrání po osobách a věcech, na dodržování zákona o pobytu cizinců a zákona o zaměstnanosti. Zúčastnilo se jí 10 policistů a 5 pracovníků celní správy a inspektorátu. Při akce zkontrolovali 5 firem a 62 osob z toho 40 cizinců.
 
V jednom zemědělském družstvu na Hradecku policisté odhalili cizinku, která přijela do České republiky na turistické vízum navštívit svou matku. Ta jí zařídila brigádu – třídění mrkve.  Patnáctiletá dívka z bývalého Sovětského svazu  však pracovala bez patřičného povolení. Policisté ji zrušili krátkodobé vízum a vystavili výjezdní příkaz, v kterém má nařízeno opustit naší republiku. Dále v družstvu odhalili 12 cizinců, kteří porušili zákon o zaměstnanosti. Tyto případy si na místě převzali pracovníci celní správy.
 
Na jedné ze staveb v Trutnově policisté zkontrolovali cizince při výkopové práci. Padesátiletý muž pocházející  taktéž z bývalého Sovětského svazu, se prokázal rozhodnutím z pražského úřadu práce, v kterém měl povolení vykonávat zaměstnání  v regionu hlavního města Prahy.  Jelikož k výkonu zaměstnání je podmínkou pracovní povolení na určitý druh práce a na místo výkonu, dopustil se přestupku nelegální práce, za který mu policisté udělili zákaz pobytu na půl roku.
 
 Nejen cizinci si způsobili problém, ale také jejich zaměstnavatelé, které čeká správní řízení na celní správě a následně na inspektorátu práce.

 

por. Iva Kormošová
3.8.2012, 13:15
 

vytisknout  e-mailem