Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Pozvánka na Veletrh vědy 2016

Kriminalistický ústav Praha Policie ČR (KÚP) se představí na druhém ročníku populárně-vědecké akce Veletrh vědy 2016, která je určena nejen studentům středních a vysokých škol, ale i zájemcům o vědecké poznání z řad široké veřejnosti.  

Veletrh vědy pořádá Akademie věd ČR ve spolupráci s dalšími vědeckými institucemi ve dnech 19. - 21. května 2015 od 10.00 do 18.00 hodin, v areálu PVA EXPO v Praze v Letňanech. „Návštěvníci se mohou těšit na zajímavé interaktivní expozice jednotlivých ústavů Akademie věd ČR, muzeí, science center, univerzit a dalších institucí, které se zabývají vědou ve všech jejích podobách,“ uvedla Petra Jirásková ze Střediska společných činností AV ČR.

 

Syntetické drogy

Znalci KÚP letos připravili interaktivní expozici z oblasti kriminalistické chemie, která nese název Nové fenomény drogové scény.

 

Kromě klasických drog se v posledních letech objevují i nové syntetické drogy, jejichž chemické složení se velice rychle mění. Odborníkům tak nejsou známy jejich účinky a dopady na lidský organismus. Znalci osvětlí jejich nebezpečnost, předvedou detekci nejrůznějších omamných a psychotropních látek za využití speciálních činidel, systém „Drogis“ a další analýzy, které provádějí v rámci znaleckého zkoumání v odvětví kriminalistické chemie.

 

Zajímavá bude rovněž přednáška pplk. RNDr. Michaela Romana, CSc., z oddělení chemie a fyziky KÚP na téma „Drogy mezi námi – od minulosti po současnost“, která se uskuteční v sobotu 21. května 2016 od 15.15 do 16.00 hodin v areálu PVA EXPO v Letňanech.

Anotace přednášky: Již v hluboké minulosti si lidstvo povšimlo některých zajímavých rostlin, které mohly být užívány jako léčiva. Teprve moderní doba přinesla hlubší pronikání do podstaty těchto látek s využitím znalostí na poli chemie a farmacie. Velmi záhy však nově izolované chemické sloučeniny začaly být zneužívány jako drogy a tento trend pokračuje i v současnosti. Nové látky, které jsou syntetizovány jen na základě požadavku „obcházet zákon“, představují značná rizika pro uživatele. Velmi často lze hovořit o stavu ohrožení života.

Záštitu nad Veletrhem vědy 2016 převzali: místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek, ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová a primátorka Hlavního města Prahy Adriana Krnáčová.

Více informací o programu veletrhu najdete na: www.veletrhvedy.cz

 

kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Praha Policie ČR
15. května 2016

vytisknout  e-mailem