Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Pozvánka na Pražskou muzejní noc

Kriminalistický ústav Praha Policie ČR (KÚP) se bude prezentovat v Muzeu Policie ČR (MUP) na devátém ročníku Pražské muzejní noci, která se v naší metropoli uskuteční v sobotu 9. června 2012. 

Občané mohou v netradiční dobu, od 19.00 hodiny večer do 01.00 hodiny ranní, navštívit řadu předních kulturních institucí – muzea, galerie, výstavy a jiné kulturní a historické objekty. Akci organizuje Národní muzeum, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Asociace muzeí a galerií ČR ve spolupráci s dalšími muzei a institucemi (více na www.prazskamuzejninoc.cz).
 
Do akce se již čtvrtým rokem zapojí takéKÚP a i letos bude mít prezentaci v MUP. Dětem i dospělým je určena hraná scénka s podtitulem “Zločin v přímém přenosu aneb Co lze zjistit na místě činu z pohledu české kriminalistiky“. S trochou nadsázky představíme práci kriminalistického technika na místě činu a poodhalíme postupy zkoumání znalců KÚP, kteří svojí každodenní činností přispívají k odhalování a usvědčování pachatelů trestných činů. Scénka proběhne v kinosále muzea ve 20.00 a 22.00 hodin.
 
Zkoumání pravosti platidel a cenin je jedním z odvětví kriminalistiky, kterým se zabývají znalci z oddělení grafických analýz KÚP. Návštěvníkům muzejní noci poradí, na co si mají dát pozor při platebním styku, jaké jsou ochranné prvky bankovek a kde je na bankovkách vyhledat. Zájemci si budou moci prohlédnout ukázky padělaných bankovek, peněžních šeků a kolků, padělaných či pozměněných občanských a řidičských průkazů.  
 
Samostatnou prezentaci bude mít také oddělení balistiky KÚP. Nejen milovníci zbraní si budou moci prohlédnout, jak vypadá povrh pláště střely a povrch vystřelené nábojnice pod mikroskopem. Každá zbraň na světě je individuální a tato její vlastnost se odráží na stopách (na vystřelených nábojnicích a střelách). Díky balistickému zkoumání v kriminalistice lze zpětně zjistit, která konkrétní zbraň byla použita ke spáchání trestné činnosti.
 
Zejména dětem je určeno stanoviště s prezentací kriminalistické daktyloskopie. Tazkoumá obrazce papilárních linií na prstech rukou, dlaních a ploskách nohou z hlediska jejich vzniku, vyhledávání a zajišťování. Každý člověk má jiný tvar papilárních linií, čehož kriminalistika využívá k individuální identifikaci jedince. Děti si budou moci samy vyzkoušet, jak znalci zviditelňují daktyloskopické stopy pomocí magnetického prášku, jak vyhledávají shodné otisky prstů, za což obdrží drobné dárečky.
 
Do policejního muzea zavítají během Pražské muzejní noci každoročně tisíce návštěvníků, pro které je připraven bohatý doprovodný program. V 19.00 hodin vystoupí Hudba Hradní stáže a Policie ČR, chybět nebudou prvorepublikoví četníci, ukázky z výcviku záchranářských psů, ukázky zadržení nebezpečného pachatele či scénky klubu Sherlocka Holmese. Velice zajímavá je expozice kriminalistiky, ke je zachycen vývoj jednotlivých metod od první republiky až po současnost. K vidění jsou přístroje, nástroje a pomůcky kriminalistů, ale také autentické předměty ze známých mediálních kauz. (Více informací o MUP a doprovodném programu během Pražské muzejní noci 2012 najdete na: www.muzeumpolicie.cz).
 
Letos poprvé se do Pražské muzejní noci zapojí také Ústav organické chemie a biochemi AV ČR, který si pro děti připravil tři stanoviště. Jedno z nich nese název Po stopách molekul aneb Chemik detektivem. Nukleární magnetická rezonance (NMR) je fyzikálně chemická metoda, která pomáhá nejen lékařům v diagnostice, ale také chemikům. Děti si zahrají na vědce a vyzkouší si detektivní práci při určování struktury neznámé látky. (Více informací na: www.uochb.cz).
 
Těšíme se na setkání v MUP (Ke Karlovu 1, Praha 1), 9. června 2012 od 19.00 hodin.
 
 
kpt. Mgr. Petra Srnková
oddělení redakce a PR KÚP
9. června 2012
 
 

vytisknout  e-mailem