Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pozvánka na dopravně bezpečnostní akci

Společně s Celní správou ČR bude prováděna kontrola CEPAN 

Vážení zástupci tisku, srdečně vás zveme na součinnostní dopravně bezpečnostní akci, která je primárně zaměřená na kontrolu CEPAN. V rámci této akce vám bude představena výslednost za rok 2022 vykonávána v rámci společných hlídek s Celní správou.
Na místě bude dohlížet na bezpečnost a plynulost silničního provozu 7 hlídek speciálního oddělení dohledu a 2 hlídky Celní správy.

KDY: 15. února 2023, v 9.00 hodin
KDE: D1, km 53 směr na Prahu
 
HOSTÉ
Policie ČR:          
genmjr. Martin Vondrášek -  policejní prezident
plk. Jiří Zlý - ředitel služby dopravní policie     
Celní správa ČR:              
plk. Petr Müller - ředitel odboru Dohledu
plk. Radek Svoboda - odboru Dohledu

Od letošního roku má Policie ČR přístup do centrální evidence pohledávek a nedoplatků (CEPAN) a oprávnění v rámci zkušebního provozu využívá Speciální oddělení dohledu (SOD) Čechy. V průběhu února bude do zkušebního provozu zahrnut také SOD Morava. Další zapojení článků služby dopravní policie se plánuje v průběhu roku 2023.
Hlídky SOD Čechy při namátkových kontrolách zjistily od začátku roku do včerejšího dne nedoplatky v celkové výši téměř 400 tis. Kč. Všechny nedoplatky byly uhrazeny přímo na místě a v pěti případech byly zadrženy SPZ. Ze zkušebního provozu vyplývá zjištění, že zahraniční provozovatelé mají nejčastěji nedoplatky za přestupky spočívající v překročení předepsané rychlosti zjištěné automatizovanými technickými prostředky. Za zmínku stojí také případ, kdy byl hlídkou SOD zastaven řidič, který neměl uhrazen časový poplatek (dálniční známku) a při lustraci v dostupných evidencích Policie ČR bylo zjištěno, že za stejný přestupek mu byla v minulosti udělena pokuta, kterou nezaplatil. Řidič následně uhradil jak pokutu za přestupek, který spáchal, tak i nedoplatek za předešlou pokutu přímo na místě. 

Účast prosím potvrďte na e-mail pp.tisk@pcr.cz


kpt. Irena Pilařová
tisková mluvčí PP ČR
13. února 2023

vytisknout  e-mailem