Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Pozvánka na Chemický jarmark

Kriminalistický ústav Praha Policie ČR (KÚP) se bude prezentovat na Chemickém jarmarku v Praze, který je jednou z akcí Týdne vědy Open Air.  

Akce je součástí Individuálního projektu národního Podpora technických a přírodovědných oborů (IPN PTPO), jehož realizátorem je MŠMT. Regionálním koordinátorem akce v kraji Hlavního města Prahy je společnost Česká hlava, která se již desátým rokem věnuje aktivitám zaměřeným na podporu vědecké a technické inteligence.
 
Chemický jarmark se uskuteční v pátek 23. září 2011 od 9.00 do 18.00 hodin na ploše před kampusem ČVUT a VŠCHT Praha na Vítězném náměstí v Praze 6 – Dejvicích.
 
Do akce je zapojeno více než 15 vědeckých ústavů, škol, firem a jiných institucí, které chtějí nejen žákům základních a středních škol, ale také široké veřejnosti, přiblížit chemii v nejrůznějších oblastech lidského života.
 
„Chemie ve službách kriminalisticky“ je název prezentace KÚP, který se do akce zapojil ve spolupráci s Ústavem organické chemie a biochemie AV ČR. KÚP je znaleckým pracovištěm Policie ČR, které provádí zkoumání v 21 odvětvích oboru kriminalistika. Téměř ve všech odvětvích zkoumání znalci při své práci používají nejrůznější chemické přípravky, činidla, chemické či fyzikálně chemické metody, bez jejichž pomoci by nemohli přinášet mnohdy rozhodující důkazy, které přispívají k usvědčování pachatelů trestných činů.
 
Práce kriminalistických znalců probíhá převážně v laboratořích, kde využívají speciální přístrojovou techniku. Pro prezentaci jsme proto vybrali některé disciplíny, které návštěvníkům umožní, aby si z činnosti znalců něco také sami vyzkoušeli. Představíme například některé chemické metody zviditelňování daktyloskopických stop, nejrůznější daktyloskopické prášky, soupravu na snímání kontrolních otisků podešví obuvi, která je využívána v trasologii, různé testy na detekci drog či speciální hmotu sloužící k zajišťování stop v mechanoskopii.    
 
Podrobné informace o prezentacích jednotlivých účastníků Chemického jarmarku najdete v tiskové zprávě společnosti Česká hlava.  
http://www.ceskahlava.cz/index.php?mainpager=article&id=259&csum=d1e1a78
 
Těšíme se na setkání.
       
 
kpt. Mgr. Petra Srnková
oddělení redakce a PR KÚP
19. 9. 2011

vytisknout  e-mailem