Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Pozvánka na besedu

Beseda s odborníky na téma Písmoznalectví versus grafologie 

Vážené dámy, vážení pánové,
 
     přijměte pozvání na besedu s odborníky na téma Písmoznalectví versus grafologie, která se uskuteční v rámci akce Týden vědy a techniky 2012 dne 5. listopadu 2012 od 17.00 hodin v budově Akademie věd (Národní 3, Praha 1 – Velký sál).
 
Písmoznalectví a grafologie jsou dvě zcela odlišné disciplíny, které však bývají velice často spojovány či dokonce zaměňovány a to nejen ze strany laické veřejnosti. Obě disciplíny mají sice společný objekt zkoumání, kterým je písemný projev člověka, zcela odlišné jsou však cíle zkoumání. Písmoznalci jde o identifikaci pisatele podpisu nebo sporného textu, kdežto grafolog se snaží na základě rozboru písemného projevu pisatele určit jeho individuální povahové a emoční vlastnosti. Co přesně tyto obory zkoumají, jaké používají metody a postupy, se dozvíte v úvodu setkání.
 
Jaká je historie těchto disciplín, proč došlo k vydělení písmoznalectví jako samostatného oboru? Může grafolog určovat pravost podpisu? Je žádoucí, aby se jedinec zabýval na znalecké úrovni jak písmoznalectvím, tak grafologií? Je potřeba, aby byly stanoveny nějaké závazné minimální standardy pro oba obory (např. pro jmenování znalcem, pro školitele, pro kontrolu odbornosti)? Mohou grafologové a písmoznalci v některých oblastech kooperovat? Jak se má zachovat grafolog, je-li vyzván orgány činnými v trestním řízení k vypracování znaleckého posudku se zaměřením na identifikaci pisatele či pravosti podpisu a naopak, jak se má zachovat písmoznalec, je-li vyzván např. k tipování pohlaví pisatele? Jaký je pohled státního zástupce a soudce na případné podání takového posudku? O těchto a dalších problémech budou diskutovat odborníci z různých oblastí veřejného života.
 
Svoji účast přislíbili:
prof. JUDr. Jan Musil, CSc., soudce Ústavního soudu v Brně
Mgr. Lenka Plzáková, členka Poradního sboru ministra spravedlnosti pro otázky písmoznalectví
Mgr. Vasil Sidor, andragog a grafolog ze společnosti CALIX 
prof. PhDr. Jiří Straus, DrSc., vedoucí katedry kriminalistiky Policejní akademie ČR v Praze
Mgr. Jan Zimmer, soudní znalec v oboru písmoznalectví odvětví zkoumání ručního písma
plk. Mgr. Miloš Švanda, kriminalistický znalec v oboru písmoznalectví odvětví zkoumání ručního písma, Kriminalistický ústav Praha
zástupce České grafologické komory
 
V průběhu diskuse budou rovněž zmíněny některé případy, kdy písmoznalecký posudek, vypracovaný osobou bez příslušného vzdělání a praxe v tomto oboru, negativně ovlivnil životy nevinných lidí.  
 
S pozdravem
 
kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Praha Policie ČR 
1. 11. 2012 
 
 
                                                                                                                       
 

vytisknout  e-mailem