Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Pozornost při řízení vozidla se vyplatí

MĚLNICKO - S nástupem jara se naplno rozjela i motoristická sezóna 

 
S nástupem jara se naplno rozjela i motoristická sezóna. Na silnicích se zvýšil počet motoristů a cyklistů, se svými vozidly vyjeli i ti motoristé, kteří v zimním období jezdí minimálně nebo vůbec. Je to období, na které se většina motoristů těší, protože si může plně vychutnat požitek z jízdy bez obav z náledí nebo závějí. Je to však také období, kdy dochází k většímu počtu dopravních nehod.
 
Četné úseky silnic se po zimním provozu opravují, vyměňuje se dopravní značení a probíhají mnohé další úpravy. Je třeba počítat s různými uzavírkami silnic a objížďkami uzavřených úseků, což může rovněž odvést část pozornosti, zejména u řidičů, kteří někam spěchají. Dalším faktorem, který odvádí pozornost řidiče, jsou nenadálé události na silnici např. dopravní nehody jiných účastníků, opravy vozidel apod. Stává se, že při projíždění okolo dopravní nehody se mnohý řidič více věnuje tomu, co se stalo, než aby se věnoval řízení vozidla, a způsobí další dopravní nehodu. Zdá se, že v letošním roce bude na našich silnicích probíhat více oprav a přestaveb než v minulých letech. Proto bude dobré obrnit se trpělivostí a při plánování cesty počítat i s nějakým zdržením.
 
Policie ČR proto apeluje na všechny řidiče a další účastníky silničního provozu, aby se při jízdě plně soustředili a věnovali se řízení vozidla. Zvýšenou pozornost věnovali výstražným zařízením (výstražný trojúhelník, dopravní značky, blikající světla apod.) na silnici, které má vždy nějakou příčinu, proč je na silnici umístěno. Takovéto zařízení je vždy signálem, že se na silnici něco děje a z pohledu provozu nemusí být vše v pořádku. Aby maximální pozornost věnovali osobám pohybujícím se na silnici při jejich opravě, osobám, které opravují své vozidlo nebo se snaží někomu na silnici pomoci. Všechny tyto osoby jsou ve velkém ohrožení, ale jinak se to udělat nedá. Je proto na řidičích, aby v místech, kde se osoby na silnici pohybují, projížděli zvláště opatrně a ohleduplně, aby nedošlo ke zbytečnému zranění nebo usmrcení osoby jen proto, že řidič v takovém místě nesníží rychlost anebo osobu svou nepozorností přehlédne.
 
 
Josef Houžvic
Oddělení tisku a prevence
P ČR Mělník
21. května 2015
 

vytisknout  e-mailem