Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Pozorná svědkyně zachránila zavazadlo

V půl dvanácté dopoledne vyjížděli policisté pohotovostní motorizované jednotky do ulice Pod Lipami, kde mělo dojít k vloupání do vozidla. 

O této skutečnosti informovala operátory linky 158 pozorná oznamovatelka, která uváděla, že pachatel je stále na místě. Jelikož policisté disponovali podrobným popisem nenechavce, bylo jeho zadržení po příjezdu na místo dílem okamžiku. Čtyřicetiletý muž se navíc hned po zadržení k uvedenému jednání doznal. Konkrétně uvedl, že u zaparkované Octavie nejprve rozbil okénko, neboť ho zaujalo zavazadlo, které leželo na zadním sedadle. To ale v prvopočátku nechal ladem a od auta odešel s tím, že se zanedlouho vrátí a pak teprve, až bude vzduch čistý, si tašku přisvojí. Na to ale díky pozornosti oznamovatelky a rychlému zákroku policistů nedošlo. Zadržený skončil na policejní služebně pro podezření z trestného činu krádež vloupáním ve stadiu pokusu, za což mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.
Zde je na místě zmínit, že právě na sedadlech odložené věci v podobě příručních zavazadel, kabelek či například notebooků jsou motivací pro pachatele takovýchto krádeží, aby se dopustili shora popsaného jednání. Jsou to právě majitelé vozidel, kteří tímto způsobem pachatele téměř vybízí, aby se do jejich aut vloupali. A při tom by stačilo, aby své věci nenechávali na odiv a uklidili je například do zavazadlového prostoru, kam nenechavci nevidí.

kpt. Mgr. Tomáš Hulan 17. 1. 2012

vytisknout  e-mailem