Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Pozor při vánočním nakupování!

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Obezřetnosti při nakupování před Vánoci není nikdy dosti.  

Do doby, než se začnou rozbalovat dárky pod vánočním stromečkem, zbývá sedm dní, v nichž nakupovací a shánějící shon zřejmě ještě přidá na obrátkách. Právě v těchto chvílích, kdy člověk myslí především na to, jak vše stihnout, zařídit a dořešit, přicházejí momenty nepozornosti, které mohou zbytečně znepříjemnit vánoční čas. Nepozornosti a nízké obezřetnosti se mohou pokusit využít cílení nebo příležitostní zloději. Připomenout důležitost větší opatrnosti na osobní věci vyrazili dnes policejní preventisté například před supermarket v Kunovicích. Lidé od policistů slyšeli nejen osobní upozornění, ale dostali také letáček s radami bezpečného jednání a k tomu dostali ještě malý dárek - žeton do nákupního vozíku. Ten by měl nakupujícím připomenout nejen při předvánočním nakupování, ale v průběhu celého roku, že obezřetnost se vyplatí a je zbytečné dávat kapsářům možnost ke krádeži. S touto preventivní akcí s názvem „Obezřetnost se vyplatí“ se v předvánočním čase mohou setkat lidé nejen na Uherskohradišťsku, ale v celé republice.
Policisté na Uherskohradišťsku se už od samého začátku adventního času věnují preventivnímu hlídkování v okolí supermarketů, obchodních zón a obchodních center jednotlivých měst. Namátkově ve všech pracovních dnech, ale především s důrazem na víkendové dny hlídkují policisté v těchto místech proto, aby v co největší míře zamezili možným pokusům kapesních zlodějů nebo těch, kteří kradou věci ze zaparkovaných aut. Od začátku tohoto bezpečnostního opatření policisté nemuseli začít pátrat po pachateli žádné krádeže, při níž by lidé přišli o peněženku, kabelku nebo by bylo vykradeno zaparkované auto před obchodem. 
Při nakupování je vhodné nespouštět z očí svá zavazadla, neodkládat volně peněženky a ani kabelky nenechávat volně v nákupních vozících. Zipy tašek a kabelek zapínat, peněženky by v nich neměly být ponechány navrchu. Při parkování auta se ujistit, že ve voze nezůstává odložená žádná věc, která by mohla zloděje svést k tomu, že by auto vykradl (zloděj neví, že odložená taška je prázdná až od momentu, kdy ji ukradne a zjistí, že jsou v ní třeba jen rukavice a recept na vanilkové rohlíčky). Pokud by i přes všechnu obezřetnost došlo k nějaké nepříjemnosti, policisté jsou připraveni na lince 158 vyjet na místo.
 
O tom, že si své věci mají chránit nejen nakupující, ale i prodávající, svědčí situace z pondělí 16. prosince z trhu na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti. Mladá řemeslnice navečer už sklízela své výrobky ze stánku a přenášela je do auta, když v tom zjistila, že jí někdo ukradl peněženku s tržbou. Nechala ji odloženou ve stánku spolu se svou další peněženkou, která ovšem zůstala na místě. Prodejkyně přišla zhruba o jedenáct tisíc korun. Na místo vyjeli uherskohradišťští policisté, kteří začali zjišťovat, kdo je pachatelem tohoto trestného činu krádeže, který zákon trestá až dvouletým vězením.  
 
17. prosinec 2013, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem