Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Pozor při prodeji zboží přes internet

Jihočeský kraj - Nikdy nesdělujte údaje o vašem bankovním účtu, ani o platební kartě. 

Policisté z obvodního oddělení ve Vimperku zahájli v pátek 15. dubna úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání přečinu podvodu. Tohoto skutku se měl dopustit neznámý pachatel, který předstíral zájem o koupi posilovací lavice, kterou přes jeden internetový bazarový portál nabízela přítelkyně poškozeného muže. V inzerátu uvedla své telefonní číslo, takže ji pachatel  kontaktoval přes aplikaci WhatsApp. Na ten jí zaslal falešný odkaz jednoho finančního institutu, pomocí kterého následně od poškozeného muže vylákal přihlašovací údaje k jeho běžnému a spořícímu účtu. Z nich pak následně převedl na různé účty postupně více než 306 000 korun. Poškozený se proto obrátil na policisty, kteří po pachateli intenzivně pátrají.

Obdobný případ v nedávné době zaznamenali i policisté z obvodního oddělení Trhové Sviny. Podvodné jednání jim oznámila žena, která uvedla, že přes jeden internetový bazarový portál nabízela k prodeji dětské jízdní kolo. Ozval se údajný zájemce, který od poškozené při využití fiktivního platebního systému vylákal  údaje k její platební kartě, tzn. číslo platební karty, platnost platební karty a CV kód. Následně jí z účtu vybral peníze. Neoprávněné tak získal částku ve výši téměř 15 000 korun. 

Při prodeji přes bazarové portály buďte velmi obezřetní a nikdy nesdělujte třetím osobám přihlašovací údaje k vašim bankovním účtům a nebo údaje k platebním kartám. Může se vám stát, že se na váš inzerát  přihlásí jakýsi zájemce o koupi a zprvopočátku vše vypadá jako standartní průběh obchodu. Když však dojde na placení zboží, podvodný zájemce nabídne poslání peněz na účet skrz platební bránu známých společností a zašle Vám odkaz na internetové stránky společnosti, které jsou nerozeznatelné od těch opravdových. Rozdíl je v tom, že tyto stránky nebyly vytvořeny firmami, za které se vydávají, ale právě těmito podvodníky. Všechny údaje o platební kartě, které podávající vyplní, jdou tak přímo k podvodníkům a ti pak vytvoří v mobilní aplikaci kopii platební karty, se kterou začnou okamžitě vybírat Vaše peníze. 

Dalším typem podvodného jednání, se kterým se policisté setkávají, jsou případy, kdy pachatelé své oběti obvykle kontaktují přes WhatsApp nebo Messenger s tím, že koupí nabízené zboží. Po krátké výměně zpráv jim namluví, že peníze uložili u kurýrní služby, která si pro zboží přijede. Stačí klidnout na odkaz a vyplnit údaje. Prodávající se pak nestačí divit, když o své peníze přijde. Další legenda, kterou podvodníci používají je ta, že podvodník sdělí prodávajícímu, že peníze poslal prostřednictvím platební karty, a pošle prodávajícímu odkaz. Jediné, co prý musí prodávají pro přijetí peněz udělat, je odkaz rozkliknout a vyplnit údaje z karty, na kterou chce peníze přijmout. S vidinou prodeje zboží tyto údaje prodávající vyplní. Podvodník má tak všechny informace o klientově kartě a provede platbu – samozřejmě ve prospěch svůj, ne ve prospěch prodávajícího.

Prodávající neodradí ani to, že většinu internetových plateb je potřeba potvrdit v bankovní aplikaci nebo kódem ze SMS. Platbu potvrdí a o peníze pak přijdou. Někdy jsou podvodníci ještě drzejší a klidně pošlou přímo odkaz, do kterého prodávající vyplní přihlašovací údaje do svého internetového bakovnictví. Podvodník má tak velmi jednoduchou cestu k penězům. 

I při prodeji zboží tak buďte obezřetní, abyste místo úspěšného prodeje nepřišli o své peníze.

por. Ing. Štěpánka Schwarzová, krpc.pio@pcr.cz

18. dubna 2022

vytisknout  e-mailem