Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pozor při nákupech!

Zavazadla na vozíku lákají zloděje  

Včerejšího dne (26. 7. 2010) královéhradečtí policisté přijali oznámení o celkem 4 krádežích zavazadel nebo věcí ze zavazadel, které byly uložené v nákupním vozíku. Poškození o své věci přišli při tom, co si vybírali zboží či se věnovali občerstvení po zdařilém nákupu. Ve třech případech zmizelo hned celé zavazadlo a v jednom případě, zloděj po rozepnutí zipu tašky zavěšené na nákupním vozíku, odcizil „jen“ peněženku. Ve všech případech se vozík s taškou, byť jen na chvíli, ocitl mimo zorné pole majitele a této chvíle využil neznámý lapka. Nepozorní nakupující tak přišli o peněženky, doklady, kabelky, ledvinku, mobilní telefony, klíče, platební karty, kapesní nůž a další různé věci, které s sebou nosí v zavazadlech. Jedna z nakupujících zřejmě díky poznačenému PIN kódu v peněžence, hned v zápětí přišla o 12 tisíc korun, které si zloděj vybral z bankomatu. Škoda se u zmíněných případů vyšplhala až na částku přesahující 40 tisíc korun. Policisté dané případy zaevidovali a šetří je jako přečiny krádeže, neoprávněné opatření, padělání a pozměňování platebního prostředku, na které trestní zákoník pamatuje až dvouletým trestem odnětím svobody.


Doporučení policie k předcházení krádeží či minimalizace následků:

  • Peníze, doklady i klíče noste v příruční uzavřené tašce nebo kabelce vždy odděleně. Berte si jen tolik peněz, kolik skutečně potřebujete. Využívejte bezhotovostní platební styk
  • Peněženku uložte na dno nebo do spodní části kabelky nebo nákupní tašky, která je samozřejmě uzavřená zipem nebo jiným vhodným způsobem.
  • Muži, vše důležité noste v náprsních, popř. uzavíratelných kapsách, nikoli v zadních kapsách u kalhot.
  • Své příruční zavazadlo mějte stále u sebe a plně pod kontrolou. Kabelka nesená přes rameno a na zadním boku, či batoh na zádech je snadnou kořistí zručných zlodějů.
  • Vyhýbejte se návalům mnoha lidí, tlačenice nahrává zlodějům a okradení může proběhnout bez povšimnutí.
  • Kabelku nebo tašku nepokládejte v obchodech na police a nenechávejte ji v nákupním vozíku. Nikdy ji neodkládejte s oděvem v šatně kina, divadla, restaurace, ani v čekárně u lékaře či na úřadech.
  • PIN kód od platební karty mějte poznamenaný v hlavě a nikdy ne na papírku v peněžence u platební karty, či v mobilním telefonu v kabelce.
  • V případě krádeže platební karty okamžitě volejte pobočku banky, krádež oznamte a kartu zablokujte.
  • Při výběru peněz z bankomatu si hlídejte soukromí. Dávejte pozor, jestli vás někdo nesleduje příliš zblízka. Vybírání z bankomatů uvnitř bank či spořitelen je spolehlivější. Na ulici vybírejte peníze za asistence někoho, koho znáte a důvěřujete mu.
  • Nikdy se před nikým nechlubte svými úsporami nebo cennostmi, nepůjčujte cizím lidem peníze.


nprap. Jan Čížkovský
27. 7. 2010

 

vytisknout  e-mailem