Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Pozor na zvěř!

KROMĚŘÍŽSKO: Od září evidujeme zvýšený počet dopravních nehod se zvěří. 

Během podzimních měsíců jsme na Kroměřížsku zaznamenali nárůst dopravních nehod se zvěří. Jen v měsíci září jsme řešili sedmnáct těchto nehod. Řidiči se při nich střetli se srnci, srnkami a laněmi. Osmnáctá byla s koroptví. Od začátku října doposud pak evidujeme hned devět takových nehod, a to taktéž se srnami a srnci. K poslednímu střetu došlo v neděli navečer mezi obcemi Martinice a Zahnašovice. Řidiči osobního automobilu vběhla do cesty srna. Na vozidle vznikla škoda padesát tři tisíc korun.

Zvířata bohužel nerespektují žádná dopravní pravidla a na silnici se obvykle vyskytnou zcela neočekávaně. Tam, kde lze předpokládat vběhnutí zvířete do cesty, by měli být řidiči zvláště opatrní. Doporučujeme snížit rychlost, přepnout dálková světla na potkávací a sledovat situaci nejen na silnici, ale i v přilehlém okolí.

Ke srážkám se zvěří obecně dochází na okrajích lesů, v lese a u polí, a to většinou v brzkých ranních hodinách nebo k večeru. Tam také obvykle bývá umístěna dopravní značka upozorňující na zvěř.  Právě zde by se měl řidič nejvíce soustředit na možnost nečekaného vběhnutí zvěře na silnici. Nedoporučujeme, aby v okamžiku, kdy již nelze střetu zabránit, řidiči náhle měnili směr jízdy či kličkovali. Takové vyhýbání  může skončit tragicky.

Nejčastěji se setkáváme se střety se srnci, srnami, laněmi, daňky, ale i divokými prasaty, zajíci či bažanty. Občas se vyskytnou i srážky s domácími zvířaty (pes, kočka).

Pokud ke střetu již dojde, je nutné podle zákona událost nechat prošetřit policií.

9. října 2018, por. Mgr. Simona Kyšnerová

vytisknout  e-mailem