Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Pozor na zvěř!

KROMĚŘÍŽSKO: Během víkendu řešili dopravní policisté tři nehody se zvěří, dnes ráno čtvrtou. 

Během víkendu řešili dopravní policisté na Kroměřížsku hned tři nehody se zvěří, ke kterým došlo mezi obcemi Plešovec – Chropyně, Kroměříž – Lutopecny a Roštín – Cetechovice. Řidičům do cesty ve dvou případech vběhli srnci a v jednom srna. Na vozidlech jim vznikla škoda dvacet dva tisíc korun. Také dnes ráno skočila do jízdní dráhy řidičce osobního automobilu značky Mazda srna, a to mezi Skašticemi a Chropyní. Škoda na vozidle byla předběžně odhadnuta na padesát tisíc korun.

Divoká zvířata bohužel nerespektují žádná dopravní pravidla a na silnici se obvykle vyskytnou zcela neočekávaně. Tam, kde lze předpokládat vběhnutí zvířete do cesty, by měli být řidiči zvláště opatrní. Doporučujeme snížit rychlost a sledovat situaci nejen na silnici, ale i v přilehlém okolí. Pokud ke střetu již dojde, je nutné podle zákona událost nechat prošetřit policií. Jedná se o nehody, při kterých řidič není viníkem. Ve většině případů při střetu se zvěří naštěstí nedochází ke zranění řidiče a osádky. Vznikají však škody na vozidlech a zvíře po srážce obvykle uhyne.

Do dnešního dne letošního roku evidujeme 161 těchto nehod. Loni za stejné období jich bylo 147 a za celý loňský rok pak 240. Ke srážkám se zvěří dochází na okrajích lesů, v lese a u polí, a to většinou v brzkých ranních hodinách nebo k večeru. Nejčastěji se setkáváme s nehodami se srnci, srnami, laněmi, daňky, ale i divokými prasaty, zajíci či bažanty. Občas se vyskytnou i střety s domácími zvířaty (pes, kočka).

19. srpna 2019, por. Mgr. Simona Kyšnerová

nehoda se srnounehoda se srnou

Odkazy do noveho okna

nehoda se srnou

nehoda se srnou 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem