Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Pozor na zvěř!

KROMĚŘÍŽSKO: Evidujeme zvýšený počet dopravních nehod se zvěří. 

Během uplynulých několika dní evidujeme na Kroměřížsku značný nárůst dopravních nehod se zvěří. Kroměřížští dopravní policisté tak vyjíždějí k těmto nehodám téměř každý den. Dochází především ke střetům se srnami či srnci.

Poslední nehoda se udála dnes v brzkých ranních hodinách krátce před čtvrtou mezi obcemi Třebětice a Holešov. Třicetiletému řidiči nákladního automobilu značky Mercedes Benz znenadání vběhla z levé strany do jízdní dráhy srna. Řidič již nedokázal střetu zabránit. Po nárazu s vozidlem zvěř uhynula. Řidič vyvázl bez zranění. Dechová zkouška na alkohol u něj byla negativní. Na vozidle vznikla předběžná škoda sedmdesát tisíc korun.

Divoká zvířata bohužel nerespektují žádná dopravní pravidla a na silnici se obvykle vyskytnou zcela neočekávaně. Tam, kde lze předpokládat vběhnutí zvířete do cesty, by měli být řidiči zvláště opatrní. Doporučujeme snížit rychlost a sledovat situaci nejen na silnici, ale i v přilehlém okolí. Pokud ke střetu již dojde, je nutné podle zákona událost nechat prošetřit policií. Jedná se o nehody, při kterých řidič není viníkem. Ve většině případů při střetu se zvěří naštěstí nedochází ke zranění řidiče a osádky. Vznikají však škody na vozidlech a zvíře po srážce obvykle uhyne.

K nehodám se zvěří obvykle dochází na okrajích lesů, v lese a u polí, a to většinou v brzkých ranních hodinách nebo k večeru. Nejčastěji se setkáváme se střety se srnci, srnami, laněmi, daňky, ale i divokými prasaty, zajíci či bažanty. Občas se vyskytnou i nehody s domácími zvířaty (pes, kočka).

15. června 2021, por. Mgr. Simona Kyšnerová

střet se srnoustřet se srnou

vytisknout  e-mailem