Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Pozor na zloděje při stanování

KRAJ VYSOČINA: Ze stanů již zmizeli věci za více jak 300.000 korun 

Policisté na Vysočině evidují v letních měsících zvýšený nárůst krádeží věcí ze stanů a chatek v kempech. V současné době již šetří 13 případů, při kterých se rekreantům ztratili věci za více jak 300.000 korun.

K zatím poslednímu případu došlo v kempu u obce Červená Řečice. Dosud neznámý pachatel ve čtvrtek 1. srpna v době od jedné do šesté hodiny ráno vnikl do dvou stanů a jedné chatky, kde byli ubytováni zahraniční turisté. Tam kradl, zatímco rekreanti spali. Ze stanů a neuzamčené chatky pachatel odcizil velmi drahý fotoaparát s příslušenstvím, peněženky s doklady, penězi a platebními kartami, mobilní telefony, tablety a oblečení. Celkem způsobil škodu za 156 tisíc korun. Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání trestného činu krádeže.

O jeden den dříve policisté vyjížděli šetřit případ krádeže do kempu ve Žďáru nad Sázavou. Zde neznámý pachatel v noci z 30. na 31. července vnikl po rozepnutí zipu do předsíňky jednoho ze stanů, kterou prohledal a odcizil z odložených peněženek finanční hotovost a dále mobilní telefon. Majitelé vyčíslili způsobenou škodu na téměř 34 tisíc korun. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu krádeže a přečinu porušování domovní svobody a po pachateli pátrají.

Na Novoměstsku policisté pátrají po neznámém zloději, který v noci z 28. na 29. července v autokempu u obce Vlachovice odcizil věci rekreantů. Pachatel v noci z jednoho stanu vzal klíče od vedle zaparkovaného automobilu a z vozidla pak odnesl fotoaparát s příslušenstvím. Poté ještě ze sousedního stanu odcizil finanční hotovost. Poškození majitelé vyčíslili škodu na 31 tisíc korun.

Při stanování a pobytech v kempech musí mít rekreanti na paměti, že stan ani chatku nelze zabezpečit tak, jako rodinný dům. Je důležité nebrat si sebou na stanování zbytečně cenné věci. Při nocování ve stanu je třeba mít veškeré cennosti a finanční hotovost u sebe. Různé batohy, ledvinky, peněženky s doklady a financemi ukládat na noc ve stanu k hlavě a ne k nohám. Nelze ponechávat cenné věci v předsíňce stanu. Pro pachatele je velice snadné tyto věci odcizit a to například i v době, kdy poškození ve stanu spí. Dále se stává, že lidé ponechávají ve stanu volně ležet klíče od vozidla, které je zaparkováno vedle nebo v blízkosti jejich stanu a cenné věci jsou uloženy v zavazadlovém prostoru vozidla. Je opravdu dílem okamžiku, kdy zloděj klíče odcizí a vozidlo si otevře. Pokud je v recepci kempu možnost uložení cenných věcí do trezoru, měli by jí rekreanti v co největší míře využívat.

nprap. Martin Dušek, vrchní inspektor

7. srpen 2013

vytisknout  e-mailem