Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Pozor na zamrzlá skla a sníh na vozidlech!

KRAJ – Připomínáme řidičům povinnost před jízdou ze skel odstranit námrazu i sníh z vozidel. 

V zimních měsících, kdy jsou v nočních hodinách teploty často hluboko pod bodem mrazu, řidiči často řeší problém s tím, že se jim na sklech auta vytvoří námraza. Nejen námrazu, ale i sníh je však potřeba před jízdou odstranit. Tato povinnost platí pro řidiče od února 2016. 

Zákon č. 361/2000 Sb. Zákon o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů:

§ 5 odst. 2 písm. i)
Řidič nesmí řídit vozidlo, na němž jsou nečistoty, námraza nebo sníh, které zabraňují výhledu z místa řidiče vpřed, vzad a do stran.

§ 5 odst. 2 písm. j)
Řidič nesmí řídit vozidlo, na němž nebo na jehož nákladu je led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.

Sníh ze střechy totiž může v zatáčce odletět třeba na chodce, nebo při brzdění zasype čelní sklo tak, že řidič nic neuvidí. Hrouda tajícího sněhu, která  sklouzne na čelní sklo, může byť jen na malý okamžik omezit výhled a může dojít k nehodě.

Mnozí řidiči jsou ale v tomhle ohledu velmi nedůslední, často lze potkat vůz, z něhož řidič vidí na silnici okénkem o ploše jen několika čtverečních centimetrů. Tato nedbalost může být nebezpečná několika způsoby. Jednak se díky malému zornému poli značně zvyšuje riziko, že někoho přehlédnete, a také sníh odletující z neočištěného vozu ohrožuje motoristy jedoucí za vámi. Kusy odletujícího ledu mohou řidiče polekat, nebo i vybít čelní sklo a zapříčinit tak vážnou dopravní nehodu.

Pokud silniční hlídka zastaví „zapadané“ auto, jeho řidič se dopustí přestupku, za který mu sice nepřibyde žádný trestný bod, ale může jeho peněženku odlehčit až o 2 tisíce korun.

Kdo nechce ráno po nové sněhové nadílce či mrazu zápasit se škrabkou a čtvrt hodiny čistit skla, je dobré použít užitečného pomocníka -rozmrazovací prostředek. 

30. 12. 2019
nprap. DagmarSochorová
Oddělení tisku a prevence 
Jablonec nad Nisou
 

vytisknout  e-mailem