Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pozor na zámečníka "specialistu"!

RYCHNOVSKO - Pod legendou prodává předražené zámky. 

Policisté obvodního oddělení v Kostelci nad Orlicí přijali tento týden od několika občanů oznámení, která mají společný obsah.

Zejména u seniorů v bytových jednotkách zazvoní neznámý muž a nabízí jim výměnu zámku u vchodových dveří s argumentem, že ten jejich není bezpečný a se lží, že v okolí se v posledních dnech vyskytlo několik vloupání do bytů. Nabízí jim jako majitel firmy s bezpečnostními zámky lepší variantu, než mají namontovanou. Po souhlasu majitelů bytu jim na místě s technikem, který se záhy objeví, zámek vymění. Když má dojít k platbě a kupující chtějí provést platbu kartou, prodávající zjistí, že mu náhle nefunguje platební terminál. Platba tedy proběhne hotově, a vždy se jedná o částku 5.990 korun. Poté někdy kupující obdrží smlouvu, někdy jen příjmový doklad.
Až po odchodu „zámečníka specialisty“ se kupujícím jejich nestandardní obchodní aktivita rozleží v hlavě. Zjistí, že produkt, který zakoupili, má mnohem nižší cenu. A zároveň začínají mít obavy o bezpečnost svého bytu, a proto zavolají na linku 158.
Případy nyní kostelečtí policisté prověřují.

JAK SE PŘED PODVODNÍKY CHRÁNIT:

  • Nebavte se s pouličními prodejci, umějí rychle, pod nátlakem a s argumenty své zboží prodat.
  • Nabízené zboží je předražené.
  • Budete-li na vážkách, zda podepsat smlouvu, domluvte se s prodejcem, ať přijde za 2-3 dny a s někým se poraďte.

PO PODPISU NEVÝHODNÉ SMLOUVY:

  • Od smlouvy máte právo odstoupit do 14 dní od jejího uzavření ( oproti smlouvám uzavřeným v běžné obchodní síti). 
  • Vzorový dopis pro odstoupení smlouvy musí obsahovat všechny náležitosti - najdete jej například na neziskové organizaci dTest.
  • Pokud vzniknou spory ohledně platnosti či neplatnosti uzavřené smlouvy, nezbývá než se v rámci občanskoprávního sporu obrátit na soud.

Předejděte komplikacím a zklamání a buďte obezřetní a všímaví. V případě podezření na podomní prodejce a podvodníky kontaktujte neprodleně bezplatnou linku 158.

por. Mgr. Alena Kacálková
28. července 2022
 

Odkazy do noveho okna

kupnismlouva

kupnismlouva 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem