Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pozor na výhodné investice!

HRADECKO - Další dvě ženy naletěly podvodníkům. 

Máte hodně peněz? Není lehčí způsob jak o ně v mžiku přijít: Najděte si na internetu inzerát výhodných investic, klikněte na něj, vyplňte požadované údaje (údaje z platební karty), počkejte na zavolání odborníka na investování, zašlete počáteční vklad, nainstalujte si do počítače program pro vzdálený přístup (např. Anydesk) a přihlašte se do internetového bankovnictví. Nejenže vzápětí přijdete o své peníze, ale stane se, že budete splácet třeba i dalších x let úvěr, který si nevědomky u své banky sjednáte. Tímto způsobem přišla 48letá žena z Bydžovska o téměř 570 tisíc korun, z nichž více jak 95% pocházelo z nově sjednaných úvěrů. Druhá žena (věk 65 let) pocházející z Hradce Králové přišla o cca 420 tisíc korun obdobným způsobem, jen v počátku uvěřila neznámému volajícímu, že v minulosti investovala do kryptoměn, u kterých došlo ke zhodnocení. Pro jejich převod bylo třeba instalovat si Anydesk ..... Z odčerpaných peněz z účtu této ženy pocházelo přibližně 70% z úvěru.
Obě ženy podvod nahlásily v ten samý den (pátek 23.9.) v rozmezí cca 1,5 hodiny na dvou různých obvodních odděleních. 
Policisté oba případy řeší jako tři trestné činy najednou - podvod, neoprávněný přístup k počítačovému systému a neoprávněný zásah do počítačového systému nebo nosiče informací a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za což pachateli hrozí až 8leté vězení.

Musíme připomenout, že s největší pravděpodobností své peníze ženy již neuvidí. Podvodníci přelévají rychlostí blesku peníze z jednoho účtu na druhý (účty bílých koní) a končí buď v zahraničí, nebo v bitcoinmatech. Jakoukoliv kryptoměnu neumí zajistit žádná policie na světě!

O dalších způsobech podvodů informujeme každou chvíli a přesto přijímáme další a další oznámení. Je na každým z nás, jak přistoupí k ochraně svých peněz. Uvědomme si, že pokud poskytneme soukromá data, o peníze přicházíme vlastním přičiněním, čímž nemůžeme očekávat žádné odškodnění! Buďme obezřetní!

por. Iva Kormošová
26.9.2022, 12.50

vytisknout  e-mailem