Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Pozor na sváteční řidiče

KUTNOHORSKO - Poslední říjnový nebo první listopadový víkend vyrazí lidé na hřbitovy a použijí k tomu i svá vozidla. 

Jako každý rok nás čeká kolem Dušiček řada „nepříjemností.“ Od zlodějů na parkovištích až po sváteční řidiče. Poslední říjnový nebo první listopadový víkend vyrazí lidé na hřbitovy a použijí k tomu i svá vozidla. Na silnice vyjedou i lidé, kteří jinak nechávají svá vozidla stát celoročně v garáži. Tito řidiči mnohdy neznají základní pravidla bezpečné jízdy a jejich reakce jsou obvykle otupené, často neví kam jet, neznají cestu, zapomínají používat blinkry a znenadání odbočí.

Kutnohorští policisté proto apelují „Řidiči i ostatní, nechejte proto doma agresivitu, spěch, netoleranci a naopak přibalte na cestu ohleduplnost, ostražitost, předvídavost a trpělivost.“

Během „dušičkového období se množí také krádeže věcí ze zaparkovaných aut. Nezapomínejte že „Auto není trezor“ a ani zavazadlový prostor není vhodný pro úschovu cenných věcí. Policisté radí „ Řidiči i ostatní, vždy se ujistěte, že na sedadlech a jiných odkládacích plochách jste nenechali viditelně odložené cenné věci, jako jsou kabelky, kufříky, ale i mobilní telefony, fotoaparáty, notebooky, doklady či peněženky“. Zdánlivě bezcenná věc může pachatele nalákat.

Nenechávejte na sedadlech ani odkládacích plochách vozidla žádné věci, zejména kabelky, kufříky, mobilní telefony, doklady od vozidla, peníze, tablety a jiné. Jakákoli z těchto věcí může pachatele nalákat. Mnohdy je škoda na rozbitých sklech vozu výrazně vyšší, než samotné věci odcizené z vozidla. Starosti s vyřizováním nových dokladů a blokací platebních karet rovněž nejsou zanedbatelné!

Z těchto důvodů provádí policisté na kutnohorsku i policejní preventistka společně se strážníkem kutnohorské Městské policie v tomto období kontroly na parkovištích před hřbitovy i na samotných hřbitovech.

V neposlední řadě přibývá i krádeží přímo na hřbitovech. Zloději se často neštítí krást z hrobů věnce, květiny, svíčky, lampičky a vázy. Lidé by si měli hlídat volně odležené kabelky a tašky. Pokud mají možnost upevnit ozdoby na hrobech, ať tak učiní, znesnadní tak jejich odcizení. Sošky, části náhrobků a náhrobek, kovové okrasné předměty, dveře a mříže vyfotografují, pořídí celkový snímek hrobu, hrobky, zdokumentují všechny rozlišující znaky, značky autora, vady materiálu. Fotografie s popisem uloží na spolehlivé místo pro případné použití.

Auto není trezorAuto není trezor

Auto není trezorAuto není trezor

por. Mgr. Vendulka Marečková
ÚO P ČR Kutná Hora
25. října 2022

vytisknout  e-mailem