Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Pozor na sváteční řidiče

KUTNOHORSKO - Poslední říjnový nebo první listopadový víkend vyrazí lidé na hřbitovy a použijí k tomu i svá vozidla. 

Jako každý rok nás čeká kolem Dušiček řada „nepříjemností.“ Od zlodějů na parkovištích až po sváteční řidiče. Poslední říjnový nebo první listopadový víkend vyrazí lidé na hřbitovy a použijí k tomu i svá vozidla. Na silnice vyjedou i lidé, kteří jinak nechávají svá vozidla stát celoročně v garáži. Tito řidiči mnohdy neznají základní pravidla bezpečné jízdy a jejich reakce jsou obvykle otupené, často neví kam jet, neznají cestu, zapomínají používat blinkry a znenadání odbočí.

Kutnohorští policisté proto apelují „Řidiči i ostatní, nechejte proto doma agresivitu, spěch, netoleranci a naopak přibalte na cestu ohleduplnost, ostražitost, předvídavost a trpělivost.“

Během „dušičkového období se množí také krádeže věcí ze zaparkovaných aut. Nezapomínejte že „Auto není trezor“ a ani zavazadlový prostor není vhodný pro úschovu cenných věcí. Policisté radí „ Řidiči i ostatní, vždy se ujistěte, že na sedadlech a jiných odkládacích plochách jste nenechali viditelně odložené cenné věci, jako jsou kabelky, kufříky, ale i mobilní telefony, fotoaparáty, notebooky, doklady či peněženky“. Zdánlivě bezcenná věc může pachatele nalákat.

V neposlední řadě přibývá i krádeží přímo na hřbitovech. Zloději se často neštítí krást z hrobů věnce, květiny, svíčky, lampičky a vázy. Lidé by si měli hlídat volně odležené kabelky a tašky. Pokud mají možnost upevnit ozdoby na hrobech, ať tak učiní, znesnadní tak jejich odcizení. Sošky, části náhrobků a náhrobek, kovové okrasné předměty, dveře a mříže vyfotografují, pořídí celkový snímek hrobu, hrobky, zdokumentují všechny rozlišující znaky, značky autora, vady materiálu. Fotografie s popisem uloží na spolehlivé místo pro případné použití.

por. Mgr. Vendulka Marečková
tisková mluvčí
P ČR Kutná Hora
30. října 2018

vytisknout  e-mailem